Studiu: Vaccinul AstraZeneca, risc scăzut de formare a cheagurilor de sânge după a doua doză

28 iulie 2021
article img
Studiul a fost făcut după ce au existat îngrijorări privind apariția trombozelor la persoanele vaccinate cu acest ser.Sursă foto: Shutterstock

Noi informații despre vaccinul AstraZeneca! Acesta prezintă un mic risc de formare a cheagurilor de sânge cu un nivel scăzut de trombocite după prima doză, dar nu există un risc suplimentar după a doua doză, arată un studiu condus și finanțat de producătorul de farmaceutice

Studiul a fost făcut după ce au existat îngrijorări privind apariția trombozelor la persoanele vaccinate cu acest ser. Cercetările au fost publicate în jurnalul medical Lancet. Rata estimată de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după prima doză era de 8,1 per milion din cei inoculați, potrivit AstraZeneca.

După cea de-a doua doză de vaccin Vaxzevria, inventat de Universitatea din Oxford, rata era de 2,3 per milion, comparabil cu cea observată la persoanele nevaccinate, mai arată compania anglo-suedeză.

Serul fabricat de AstraZeneca s-a confruntat cu câteva probleme, printre care întârzieri la producție, cazuri rare de efecte secundare severe, inclusiv TTS, care a dus la restricționarea vaccinului în unele țări sau stoparea folosirii acestuia, investigații ale autorităților și aplicarea etichetelor cu atenționări, conform Digi24.