Studiu. Vaccinul Moderna asigură cel puţin trei luni de imunitate

vaccin jpeg
Oficialii sanitari au explicat că femeia de vârstă mijlocie nu avea un istoric de alergiiFoto: Pixabay

Vaccinul Moderna împotriva covid-19 a produs anticorpi care au persistat 90 de zile de la vaccinare, o veste bună în contextul în care autorizarea sa este studiată în mai multe ţări, potrivit unui studiu asupra unui număr de 34 de participanţi efectuat la începutul testelor clinice, publicat în revista medicală New England Journal of Medicine.

Durata protec┼úiei este f─âr─â ├«ndoial─â mai lung─â, ├«ns─â este vorba despre primele date cu privire la o perioad─â de mai multe luni, validate ├«n mod independent de c─âtre o revist─â ┼čtiin┼čific─â.

Participanţii urmează să fie urmăriţi timp de 13 luni în vederea verificării protecţiei pe termen mai lung, anunţă autorii, relatează news.ro.

Cercetători de la institute naţionale de sănătate au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva noului coronavirus la 90 de zile după cea de a doua doză de vaccin, care se administrează la 28 de zile după prima doză.

Niciun efect secundar nedorit

Ei au observat o sc─âdere ÔÇŁu┼čoar─âÔÇŁ ┼či a┼čteptat─â a nivelului anticorpilor la participan┼úii vaccina┼úi, ├«ns─â un nivel care a r─âmas mare ┼či superior imunit─â┼úii naturale observate la fo┼čti bolnavi vindeca┼úi de covid-19. Nu s-a observat niciun efect secundar nedorit ├«n testul din faza 1, care a ├«nceput ├«n martie.

Anticorpii sunt doar o component─â a reac┼úiei imunitare prin intermediul limfocitelor B - care produc anticorpii - ┼či T - care omoar─â celulele infectate.

Cercet─ârtorii precizeaz─â c─â datele cu privire la celulele memoriei imunitare nu sunt cunoscute ├«nc─â, dar c─â studii precedente au ar─âtat c─â vaccinul activa bine celulele uciga┼če.

Anthony Fauci, directorul Institutului de boli infec┼úioase, declara pentru AFP ├«ntr-un interviu recent c─â este ÔÇŁsigurÔÇŁ c─â memoria imunitar─â creat─â de c─âtre vaccin are s─â dureze o vreme.

├Äns─â ÔÇŁnu ┼čtim dac─â va fi unul, doi, trei sau cinci ani. Nu ┼čtimÔÇŁ, declara el. Numai timpul va permite aflarea acestui lucru.

ÔÇŁEste o veste destul de pozitiv─â per ansambluÔÇŁ, a declarat pentu AFP Benjamin Neuman, un profesor la Universitatea Texas A&M, referindu-se la noul studiu. El noteaz─â c─â inclusiv la persoanele ├«n v├órst─â reac┼úia imunitar─â este ÔÇŁrezonabil de puternic─âÔÇŁ.

bianca dragusanu sofia jpeg
copii andra catalin maruta1 png
img jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
aspirin─â frumuse╚Ťe pixabay
gigi becali jpg
image png
ana barnoschi4 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
laceanu 1 415551511 jpeg
calendar ortodox 2021 25 iunie sfanta mare mucenita fevronia png
image png
simona halep bucurie jpg
ips teodosie jpg
foto1 front spion profimedia jpg