„Suntem prinși în cursă”. NASA dezvăluie că o țară are obiective militare în spațiu și lansează un avertisment

Ultima actualizare:

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson a avertizat că China își va consolida capacitățile spațiale prin utilizarea programelor civile pentru a masca obiectivele militare, avertizând că Washingtonul trebuie să rămână vigilent. „Sunt foarte foarte discreți”, a spus șeful NASA, miercuri în Congres, relatează The Guardian.

China ascunde obiective militare în spaţiu

image

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a dezvăluit miercuri în fața parlamentarilor de pe Capitol Hill că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu.

„China a făcut progrese extraordinare, mai ales în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoși”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA în comisia de buget a Camerei Reprezentanţilor, într-o intervenţie despre cererea de buget a agenţiei spaţiale americane pentru 2025.

„Credem că o mare parte din aşa-numitul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, suntem într-o cursă", a adăugat el.

„OK, acesta este teritoriul nostru, rămâneți afară’”

Nelson a subliniat că este "de datoria noastră" să ajungem pe Lună. El a spus că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înainte de a o face China, deoarece ambele națiuni urmăresc misiuni lunare. Dar și-a exprimat îngrijorarea că, în cazul în care Beijingul va sosi primul, ar putea spune: „OK, acesta este teritoriul nostru, rămâneți afară’”.

Nelson a spus anterior că SUA se află „într-o cursă spațială” cu China și a avertizat că în cele din urmă China ar putea pretinde că „deține” zona bogată în resurse a Lunii.

Prin programul Artemis, NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună după mai bine de 50 de ani. Misiunea de aselenizare Artemis 3 a fost amânată recent până în septembrie 2026.

Scopul pe termen lung al Artemis este de a stabili o bază lunară permanentă ca fundament pentru misiunile pe Marte.

Între timp, China urmăreşte un program spaţial ambiţios într-un efort de a ajunge rapid din urmă SUA şi Rusia.

La numai 20 de ani după ce China a devenit a treia naţiune care şi-a trimis proprii astronauţi în spaţiu, Beijingul operează acum o staţie spaţială modernă şi complet funcţională şi explorează Luna şi Marte. China a declarat că vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net