Țara europeană unde azi candidează peste 100 de români pentru funcția de consilier

Ultima actualizare:

Peste 100 de români candidează la alegerile locale din Belgia, programate pentru 13 octombrie 2024. În premieră, votul nu mai este obligatoriu la alegerile locale din Flandra  în acest an. Românii s-au integrat în societatea blegiană și s-au implicat activ în viața publică.

Belgia, țara cu cei mai mulți români candidați la alegerile locale

image

Această prezență impresionantă reflectă rolul tot mai important al comunității românești, una dintre cele mai mari comunități de străini din țară.

Alegerile din acest an marchează și o schimbare importantă în legislația electorală belgiană. În Flandra, pentru prima dată în 131 de ani, votul nu mai este obligatoriu. Acest lucru creează o nouă dinamică în campaniile electorale.

Ultima dată, acum șase ani, în 2018, era obligatoriu. S-a schimbat legislația, astfel că, dacă până acum mesajul partidelor politice era «Votați cu noi», acum este ceva de genul «Haideți la vot!»”, explică Dan Luca, expert în comunicare europeană și un cunoscător al scenei politice belgiene, scrie RFI.

Acest scrutin aduce în prim-plan provocarea de a mobiliza votanții, iar românii care candidează au un rol esențial în stimularea participării la vot a conaționalilor lor, explică expertul.

Diaspora românească – o influență în creștere

Belgia găzduiește o diasporă românească dublă, după cum observă Dan Luca.

În Geel, candidatul Neagu a fost invitat de primăriță de a candida pe listele locale, fapt cunoscut de electorii de origine română din zonă.

Tot în Flandra, la Ganshoren, candidatul liberal de origine română, medicul Ciprian Ciufu candidează pe listele locale. El se află la a doua încercare.

„Pe noi românii, acest tip de democrație ne surprinde, spune Ciprian Ciufu. In mod normal, se deschide sau se anunță un post și majoritatea colegilor mei își anunță candidatura.

Atunci când sunt mai mulți candidați nu este un concurs, dar este o alegere sau o supunere la vot. Trebuie să spun că acele candidaturii feminine sunt repede și bine acceptate. Toate sau aproape toate listele au o paritate de candidaturi astfel încât numărul candidaților să fie identic cu al candidatelor”, transmite sursa citată.

Implicarea românilor la nivel local este semnificativă nu doar pentru comunitatea lor, ci și pentru Belgia, având în vedere că aceste alegeri sunt o oportunitate pentru diaspora să influențeze deciziile care îi afectează direct.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parchet adobestock jpg
albania jpg
trandafiri pixabay jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
tiffany romania instagram jpg
mihaela bilic instagram jpg
chibrituri jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net