Tentativă de evadare în masă dintr-o mare închisoare. Cel puțin 129 de persoane au murit

În cea mai mare închisoare din Republica Democrată Congo a avut loc o încercare de evadare în masă. Cel puțin 129 de persoane au murit, 24 fiind împușcate prin avertisment. În penitenciar, erau 12.000 de deținuți, cu toate că unitatea avea locuri doar pentru 1.200 de persoane. În ultima perioadă, evadările din închisori sunt tot mai frecvente, fiind lansate mai multe atacuri asupra instituţiilor penitenciare.

Tentativă de evadare din închisoare Foto: Pixabay.com
Tentativă de evadare din închisoare Foto: Pixabay.com

129 de morți, 24 prin împușcare după avertisment 

Deţinuţii au încercat să evadeze în masă din închisoarea centrală Makala din capitala Kinshasa, luni noapte, în jurul orei locale 2.00, a declarat reporterilor ministrul de interne Jacquemain Shabani Lukoo Bihango.

„Bilanţul uman provizoriu este de 129 de morţi, dintre care 24 prin împuşcare după avertisment. Ceilalţi au murit prin bruscare, sufocare, iar unele femei au fost violate”, a declarat Bihango. Acesta a adăugat că 59 de persoane primesc îngrijiri medicale.

Zeci de cadavre însângerate pe jos 

Un locuitor din Kinshasa, Daddi Soso, a declarat pentru Agence France-Presse că focurile de armă au răsunat timp de mai multe ore în timpul incidentului şi că a văzut ulterior vehicule de securitate care scoteau cadavrele din închisoare. O serie de videoclipuri cu conţinut explicit care circulă pe reţelele sociale, neverificate de CNN, au arătat zeci de cadavre însângerate pe jos.

Într-o înregistrare video a Ministerului de Interne au fost observate, de asemenea, pagube extinse la mai multe clădiri ale închisorii. Într-un perete exterior se vede o gaură mare, unde cărămizile par să fi fost îndepărtate, în timp ce pereţii altor clădiri sunt negri şi arşi. Imaginile video filmate în interiorul închisorii arată mai multe camere devastate, cu resturi, mobilier de birou ars şi hârtii împrăştiate pe podea.

12.000 deținuți erau reținuți în închisoarea Makala 

Mai multe clădiri ale închisorii, inclusiv birouri, registratura, infirmeria şi depozitele de alimente, au fost distruse de incendii în timpul tentativei de evadare, a declarat ministrul la conferinţa de presă. Ministrul de interne Bihango a convocat marţi o reuniune de criză a serviciilor de apărare şi securitate ale ţării după ce a primit instrucţiuni de la „ierarhia superioară” a ţării.

Guvernul este uşurat că „a fost restabilit calmul”, a declarat el, adăugând că investigaţiile privind incidentul sunt în curs. Mai mult de 12.000 de deţinuţi, majoritatea arestaţi preventiv, erau reţinuţi în închisoarea Makala înainte de tentativa de evadare, chiar dacă unitatea avea locuri pentru doar 1.500 de persoane, potrivit unui raport recent al Amnesty International, care a subliniat condiţiile de detenţie „îngrozitoare” din această unitate.

Evadările din închisori sunt tot mai frecvente

Într-o declaraţie făcută, luni, pe reţelele sociale, ministrul justiţiei, Constant Mutamba, a condamnat tentativa de evadare din închisoare drept un „act premeditat de sabotaj”. Mutamba a interzis procurorilor să transfere deţinuţi la închisoarea Makala „până la noi ordine”, ca parte a unei serii de măsuri pe care le-a anunţat pentru a soluţiona problema supraaglomerării închisorilor din ţară.

Evadările din închisori sunt frecvente în RDC, în ultimii ani fiind lansate mai multe atacuri asupra instituţiilor penitenciare. Mai mult de 50 de deţinuţi, inclusiv liderul unei secte religioase, au evadat din închisoarea Makala în 2017, în urma unei invazii a grupului. Iar în 2020, o grupare rebelă legată de ISIS a revendicat o evadare care a eliberat aproape 1.000 de deţinuţi dintr-o închisoare din Beni, în nord-estul RDC.

Cel puţin 11 persoane, inclusiv membri ai personalului de securitate, au fost ucise în acel atac. O altă evadare a fost înregistrată în anul următor la Matadi, una dintre cele mai vechi închisori din ţară, în urma căreia au evadat 189 de deţinuţi. Mai mult de 200 de alţi deţinuţi au evadat din aceeaşi închisoare în 2022, după ce şi-au însuşit arme din arsenalul unităţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nicolae ciuca in elicopter jpg
cumparaturi carucior plin mancare alimente jpg
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 2 FOTO Tudor Neacșu jpg
zăpadă în septembrie în Austria Foto Captura video X jpg
baza jos copac jpg
eclipsa de luna din 21 ianuarie 2019 jpeg
front avioane 1 jpg
aplicatii pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net