Theresa May, ironizată în Parlament după ce a anunțat că amână votul privind Brexitul
Potrivit presei internaționale, premierul Theresa May a confirmat, într-un discurs ţinut în Parlament, amânarea votului asupra acordului privind Brexit, susținând că va discuta de urgenţă cu liderii Uniunii Europene. În timpul cuvântării sale, cei prezenți au avut un moment în care au izbucnit în râs în timpul în care May explica faptul că există susținere pentru majoritatea păriților acordului și că „a ascultat foarte atent tot ce s-a dezbătut în Camera Comunelor”.
De teama ca acordul privind Brexitul să nu fie respins, deși votul propriu-zis trebuia să aibă loc marți, 11 decembrie, Theresa May a decis să amâne luarea deciziei, cu o zi înainte. May a confirmat, într-un discurs ţinut în Parlament, amânarea votului asupra acordului privind Brexitul şi a susţinut că va urma să discute de urgență cu liderii UE.
Theresa May a fost ironizată în Parlament, după ce a amânat votul pentru Brexit
Premierul britanic a afirmat că există susţinere pentru multe părţi ale acordului, această declarație fiind primită cu râsete de către parlamentarii prezenți în Camera Comunelor. May a explicat că mulţi se opun soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord, acesta fiind motivul pentru care dacă votul ar fi avut loc, acordul nu ar fi fost aprobat, astfel că a trebuit să fie amânat.
Deși nu a precizat cu exactitate când va fi reluat votul, premierul britanic a sugerat că acesta ar putea avea loc până pe 21 ianuarie. May a adăugat că va organiza întâlniri de urgenţă cu liderii UE pentru a discuta despre posibile modificări ale soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord.
„Este clar că, în timp ce există susținere pentru multe dintre aspectele esențiale ale înțelegerii, într-o chestiune, cea a backstop-ului (plasă de siguranță n.r) pentru Irlanda de Nord, există o preocupare profundă și extinsă. Prin urmare, vom amâna votul programat pentru mâine, astfel încât să nu divizăm Camera Comunelor”, a spus șefa executivului britanic.
Ce reprezintă Backstop-ul
Fiind conștientă că în Camera Comunelor nu o există o majoritate care să sprijine mecanismul de „backstop” pentru Irlanda de Nord, prevăzut în acordul convenit cu UE, May va pleca la Bruxelles pentru a încerca să renegocieze acest aspect. Theresa May a explicat, de asemenea, că va încerca să intensifice pregătirile pentru ieșirea din UE fără vreun acord cu Bruxelles-ul. Anterior în cursul zilei, Comisia Europeană a exclus orice renegociere a acordului privind Brexitul.
Backstop-ul reprezintă unul dintre elementele cheie ale acordului privind Brexitul încheiat cu UE, însă prevederea se confruntă cu multă opoziție la Londra, așa cum a anunțat un secretar de stat al guvernului britanic, potrivit Reuters. Așa-numita soluție backstop constă într-o „plasă de siguranță” care să se aplice în lipsa unei soluții mai bune negociate între Londra și Bruxelles și care prevede o aliniere reglementară a Irlandei de Nord la UE, după Brexit, potrivit Evz.
Acest lucru ar însemna ca regulile și taxele privind costurile vamale să fie diferite în Irlanda de Nord, față de restul UK-ului, după Brexit, iar acest lucru, îi nemuțumește, bineînțeles, pe cetățenii Marii Britanii. Aceștia ar trebui să plătească în plus la trecerea dintre Irlanda de Nord și restul Marii Britanii.