Tot ce trebuie să știe ucrainenii care ajung în România

#Război Ucraina-Rusia

Mai multe instituții ale statului român au pregătit un website cu informații utile pentru civilii din Ucraina care care se refugiază în țara noastră în aceste zile. Pe dopomoha.ro „frații noștri” ucraineni găsesc răspunsuri la toate întrebările: de ce acte au nevoie la graniță adulții și copiii, dacă e nevoie de certificat verde sau de test PCR, ce puncte de trecere a frontierei pot fi folosite, cât timp se poate sta în România fără a solicita azil, ce drepturi au, ce îi așteaptă pe pământul românesc, unde pot găsi ajutor, unde pot dormi și multe altele.

Refugiații ucraineni primesc tot suportul la graniță (Foto: Getty Images)
Refugiații ucraineni primesc tot suportul la graniță (Foto: Getty Images)

Site-ul este în limbile română, ucraineană, rusă și engleză, fiind realizat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Organizația Internațională pentru Migrație, Consiliul Național al Refugiaților din România, în colaborare cu Codul pentru România War Task Force. Pe https://dopomoha.ro/ apare o listă lungă cu întrebări și răspunsuri utile, precum și datele de contact ale centrelor regionale, pentru solicitanții de azil.

Ce acte trebuie să prezint la frontieră, pentru a intra în România?

Dacă aveți cetățenie ucraineană, puteți intra în România cu statut de scurtă ședere prezentând un pașaport biometric sau simplu la granița cu România.

Pot intra fără pașaport sau fără act de identitate?

Da, stați fără grijă! Vi se va permite să intrați în România cu sau fără acte de identitate și să solicitați azil la frontieră.

De ce acte e nevoie pentru a intra în România cu un copil?

Toți copiii care vin din Ucraina pot intra în România. Este de dorit să aveți un document care să ateste identitatea unui minor sau un certificat de naștere. Nu este nevoie de permisiunea celuilalt părinte pentru a permite copilului să treacă granița.

Pot minorii neînsoțiți să treacă granița fără părinții lor?

Da, toți copiii neînsoțiți, indiferent de vârstă, pot trece granița cu România din Ucraina.

Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență
Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență

Bărbații au voie în România?

Autoritățile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au primit interdicția de a părăsi țara de către autoritățile ucrainene. Băieții tineri sub 18 ani și bărbați peste 60 de ani pot părăsi Ucraina și intra în România.

Am nevoie de un certificat de vaccinare sau de un test COVID pentru a intra în România?

Nu. Nu este nevoie să prezentați un certificat de vaccinare sau un test PCR valabil pentru a intra în România din Ucraina. De asemenea, nu sunteți obligat să treceți în carantină dacă veniți în România pe uscat din Ucraina. Aceste excepții sunt specificate în decizia Comitetului Național de Urgență din 25.02.2022.

Pot aduce un animal fără certificat de vaccinare antirabică sau un animal care nu are microcip/tatuaj?

image

Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a acordat o derogare temporară de la anumite reguli privind importul animalelor de companie din Ucraina în țară. Dacă animalul nu a fost vaccinat împotriva rabiei (sau vaccinarea este invalidă) sau animalul nu a fost identificat prin microcip/tatuaj, proprietarul animalului va completa Formularul de localizare a animalelor, astfel încât proprietarul animalului să poată îndeplini toate formalitățile și procedurile după intrarea în România.

Ce puncte de trecere a frontierei pot fi folosite pentru a trece în România?

Din Ucraina, punctele de trecere a frontierei Halmeu, Sighetu Marmației, Siret și Isaccea pot fi folosite pentru a trece în Romania. Puteți ajunge în România și prin Republica Moldova. Timpii de așteptare în timp real pentru fiecare trecere a frontierei cu România pot fi găsiți aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/. Pentru acces în România, puteți suna Consiliul Național pentru Refugiați (CNRR) (+40 730 073 170).

Cât timp pot sta în România?

Puteți rămâne aici până la 90 de zile. După această perioadă, e necesar să faceți cerere de azil dacă doriți să mai rămâneți.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net