Totul despre noul aliment minune: orezul roz sau „orezul de vită”. Cum se obține și ce proprietăți are

Oamenii de știință au creat un nou tip de hrană hibridă - un orez „carnos” despre care spun că ar putea oferi o sursă accesibilă și ecologică de proteine, scrie BBC. Boabele poroase sunt pline cu mușchi de vită și celule adipoase, cultivate în laborator. Cercetătorii spun că hrana poate servi drept „alinare pentru foamete, rație militară sau chiar hrană spațială” în viitor.

Ce este orezul de vită și cum se obține

image

Cercetătorii sud-coreeni au crescut celule de vită în boabele de orez. Mai întâi, orezul a fost acoperit cu gelatină de pește pentru a ajuta celulele de vită să se prindă, iar boabele au fost lăsate într-o cutie Petri pentru cultură timp de până la 11 zile.

Orezul hibrid este aparent puțin mai ferm și mai casant decât orezul obișnuit, dar conține mai multe proteine, relatează jurnalul Matter.

Potrivit echipei de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud, are cu 8% mai multe proteine ​​și cu 7% mai multe grăsimi.

Și, în comparație cu carnea de vită obișnuită, are o amprentă de carbon mai mică, deoarece metoda de producție elimină nevoia de a crește și de a crește o mulțime de animale.

Pentru fiecare 100 g (3,5 oz) de proteine ​​​​produse, se estimează că orezul hibrid eliberează sub 6,27 kg (13,8 lb) de dioxid de carbon, în timp ce producția de carne de vită eliberează de opt ori mai mult la 49,89 kg, spun ei.

Cercetătorul Sohyeon Park a explicat: „De obicei obținem proteinele de care avem nevoie de la animale, dar producția de animale consumă multe resurse și apă și eliberează o mulțime de gaze cu efect de seră.

„Orezul are deja un nivel ridicat de nutrienți, dar adăugarea de celule din animale îl poate stimula și mai mult.”

In South Korea, scientists have developed lab-grown 'beef rice' that they hope would someday replace farmed cattle meat as a protein source. Would you try it? pic.twitter.com/d3xy74oXSw

— DW News (@dwnews) March 16, 2024

„Nu mă așteptam ca celulele să crească atât de bine în orez. Acum văd o lume de posibilități pentru acest aliment hibrid pe bază de cereale”, a spus conducătorul echipei de cercetare.

Proprietățile orezului de vită

Echipa lui Hong a spus că orezul are un avantaj în ceea ce privește siguranța față de soia sau nuci, deoarece mai puține persoane sunt alergice la acesta.

„Dacă se va dezvolta cu succes în produse alimentare, orezul de vită de cultură ar putea servi ca o sursă durabilă de proteine, în special în mediile în care creșterea animalelor tradiționale este nepractică”, a spus el.

Orezul de vită conține cu aproximativ 8% mai multe proteine ​​și 7% mai multe grăsimi decât orezul convențional.

Hong a remarcat că proteina este 18% de origine animală, ceea ce o face o sursă bogată de aminoacizi esențiali.

La un preț de aproximativ 2 dolari pe kilogram și cu o amprentă de carbon mult mai mică decât produsele tradiționale din carne de vită, orezul de vită de cultură ar putea concura pe rafturile de alimente, a spus Hong.

Rămâne de văzut dacă consumatorii ar accepta acest lucru dacă va ajunge pe piață.

„Oamenii au nevoie de convingere”

Echipa nu este prima care explorează produsele din carne cultivate în laborator.

De când primul burger cultivat în laborator a fost dezvăluit la Londra în 2013, zeci de companii din întreaga lume s-au alăturat cursei pentru a aduce pe piață carne cultivată la prețuri accesibile.

Singapore a început recent să vândă clienților primul produs de pui cultivat din lume.

Între timp, Italia a susținut un proiect de lege care interzice carnea produsă în laborator pentru a proteja tradițiile alimentare ale țării.

Criticii subliniază că nu există nimic sintetic în carnea cultivată în laborator - este obținută prin creșterea celulelor naturale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net