Tunel vechi de un secol de sub cascada Niagara, deschis pentru turiști

Un tunel imens aflat sub cascada Niagara, în lungime de 670 de metri, construit în urmă cu mai bine de un secol, a fost deschis pentru public și reprezintă o adevărată atracție turistică, astfel că face parte dintr-un tur de vizitare, transmite Adevărul.

Tunelul face parte dintr-o hidrocentrală care nu mai funcționează

Tunelul a fost construit pe partea canadiană și făcea parte dintr-o amenajare hidroenergetică. Prin acest tunel a fost deviată o parte din debitul râului Niagara, în vedere producerii de energie electrică.

Potrivit CNN, centrala electrică a funcționat din 1905 până în 2006. Generatoarele puse în funcțiune au alimentat cu energie electrică industria regională și orașul Buffalo, care a mai fost denumit „Orașul Luminii“.

Vizitatorilor care fac un tur al cascadei li se prezintă o machetă a lucrărilor masive de inginerie care au dus la transformarea apei în energie electrică. Ghidul Elena Zoric le arată turiștilor pe unde pătrundea apa pentru a alimenta turbinele, după care ajungea într-un tunel pentru a fi deversată, arată Adevărul.

Marcelo Gruosso, director senior de inginerie și operațiuni la Comisia Parcurilor Niagara, prezintă istoria hidrocentralei de la cascada Niagara: „Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11”.

Vizitatorii coboară cu un lift de stică până la tunelul pe unde ieșea apa. Tunelul are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime. După patru ani de lucrări tunelul a fost deschis publicului și a devenit o atracție istorică, unică și este inclus în prețul de intrare pentru vizitarea centralei.

Nu rata nici: Cele mai faimoase căderi de apă din lume atrag milioane de turiști. România a rămas fără Cascada Bigăr

„A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcopi și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este uimitor ce au făcut fără electricitate”, spune Gruosso.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
448542067 7833042643424770 2443193394384490631 n jpg
image
image
image
image
image
image
insolatie shutter 219110659 jpeg
canicula jpg
cirese jpg
image png
index png
Insula Agistri, Grecia FOTO Shutterstock
555 (21) jpg
santorini 4044972 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net