Tunel vechi de un secol de sub cascada Niagara, deschis pentru turiști

Un tunel imens aflat sub cascada Niagara, în lungime de 670 de metri, construit în urmă cu mai bine de un secol, a fost deschis pentru public și reprezintă o adevărată atracție turistică, astfel că face parte dintr-un tur de vizitare, transmite Adevărul.

Tunelul face parte dintr-o hidrocentrală care nu mai funcționează

Tunelul a fost construit pe partea canadiană și făcea parte dintr-o amenajare hidroenergetică. Prin acest tunel a fost deviată o parte din debitul râului Niagara, în vedere producerii de energie electrică.

Potrivit CNN, centrala electrică a funcționat din 1905 până în 2006. Generatoarele puse în funcțiune au alimentat cu energie electrică industria regională și orașul Buffalo, care a mai fost denumit „Orașul Luminii“.

Vizitatorilor care fac un tur al cascadei li se prezintă o machetă a lucrărilor masive de inginerie care au dus la transformarea apei în energie electrică. Ghidul Elena Zoric le arată turiștilor pe unde pătrundea apa pentru a alimenta turbinele, după care ajungea într-un tunel pentru a fi deversată, arată Adevărul.

Marcelo Gruosso, director senior de inginerie și operațiuni la Comisia Parcurilor Niagara, prezintă istoria hidrocentralei de la cascada Niagara: „Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11”.

Vizitatorii coboară cu un lift de stică până la tunelul pe unde ieșea apa. Tunelul are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime. După patru ani de lucrări tunelul a fost deschis publicului și a devenit o atracție istorică, unică și este inclus în prețul de intrare pentru vizitarea centralei.

Nu rata nici: Cele mai faimoase căderi de apă din lume atrag milioane de turiști. România a rămas fără Cascada Bigăr

„A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcopi și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este uimitor ce au făcut fără electricitate”, spune Gruosso.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net