Uite 11 pericole pentru bebe!
Nu îţi spune nimeni cum să îţi reamenajezi casa după ce familia se măreşte cu un nou membru! Însă, statisticile arată că, din cauza neadaptării mobilierului, din 2001 şi până în prezent, nu mai puţin de 15 copilaşi de până la 3 ani au murit în case.
În 2008, de exemplu, în SUA, principala cauză a mortalităţii infantile cauzate de accidente domestice a fost reprezentată de televizor (38% din decese). Specialiştii australieni au realizat un test pentru tinerii părinţi pentru a vedea cât de conştienţi sunt de riscurile la care îşi expun copiii care abia au învăţat să meargă sau încă merg de-a buşilea. În imagine sunt 11 pericole, iar dacă părinţii nu remarcă unul, atunci copilul e în primejdie. Statistic, la nivel mondial, peste 500.000 de copii pier din cauza accidentelor domestice.
1. Priza neacoperită - 8% din accidente. Degeţelul mic şi de abia scos din guriţă poate intra lesne în priză. Electrocutarea poate fi fatală micuţului.
2. Şnurul de la jaluzele – 5% din accidente. Pericolul este unul dublu: şnurul poate spânzura copilul, iar dacă trage puternic poate desprinde draperia.
3. TV neasigurat – 48% din accidente. Televizorul este la nivelul copilului şi cântăreşte peste 20 de kilograme. Dacă pică poate produce leziuni grave.
4. Şemineu/calorifer – 4% din accidente. În ultimii 5 ani numărul copiilor ajunşi la urgenţe cu arsuri a crescut alarmant.
5. Obiectele din poşetă – 7% din accidente. De la ojă, forfecuţa ascuţită de unghii şi până la chei, poşeta ascunde zeci de pericole pentru copil.
6. Colţul mesei – 10% din accidente. Colţul măsuţei de cafea v-a învineţit de multe ori piciorul. Pentru copil, însă, ajunge la nivelul capului.
7. Monede – 3% din accidente. Sunt mici, lucesc simpatic, seamănă cu nişte bomboane. Atenţie să nu care cumva monedele de pe masă să fie înghiţite!
8. Balon cu heliu – 2% din accidente. Distrage atenţia copilului şi dacă se sparge în contact cu vreo sursă de lumină, îl poate speria.
9. Fier de călcat – 8% din accidente. Nu îl lăsaţi pe masa de călcat pentru că la cea mai mică mişcare poate cădea în capul copilului.
10. Oglindă de perete – 1% din accidente. Copiilor le place să se joace la oglindă. Dacă nu e prinsă de perete, poate fi extrem de periculoasă.
11. Chimicale pentru podea – 4% din accidente. Detergenţii, soluţiile pentru curăţat podeaua şi chiar spray-urile pentru geam pot fi înghiţite uşor de copilaşul curios.