Un anestezist român, premiat în Franța pentru eforturile în lupta împotriva Covid: «Fără noi ar fi fost dramatic»

image
Doctorul român Radu Lupescu a fost decorat de preşedintele Franţei pentru modul în care a pregătit şi a gestionat pandemia

Radu Lupescu, preşedintele comunităţii de medici de la clinica Rhéna din Strasbourg, a fost premiat de statul francez pentru eforturile sale în lupta contra virusului SARS-CoV-2. Anestezistul a înţeles mai repede decât autorităţile amploarea pandemiei care urma să lovească Franţa, astfel că şi-a pregătit temeinic clinica.

Merite recunoscute! Medicul anestezist Radu Lupescu (50 de ani), preşedintele comunităţii de medici din clinica privată Rhéna, din Strasbourg, a primit o importantă distincţie a statului francez, Ordinul Naţional al Meritului. Decretul semnat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost publicat pe 31 decembrie 2020.

Radu Lupescu a făcut parte din celula de criză

De specialitate medic anestezist, românul a înţeles mai repede decât autorităţile franceze că un val COVID-19 va lovi Alsacia şi că toate clinicile disponibile, inclusiv cele private, trebuie să se mobilizeze. După ce a studiat situaţia din China, el s-a asigurat de aprovizionarea cu echipament medical şi a participat la conceperea circuitelor de siguranţă, în condiţiile în care clinica unde lucrează e privată şi nu are o secţie ATI în mod normal. “M-am implicat foarte mult. Am vrut de la început să putem deschide un spital COVID-19 la noi”, povesteşte Lupescu. Autorităţile medicale franceze nu se aşteptau la un val aşa de mare de infectări.

image
Doctorul român Radu Lupescu a fost decorat de preşedintele Franţei pentru modul în care a pregătit şi a gestionat pandemia

“Noi am anticipat şi ne-am pregătit devreme. La începutul lunii februarie 2020, am început să securizăm circuitele de aprovizionare. A trebuit doar să convingem autorităţile că vom fi în stare să deschidem o secţie de reanimare”, explică medicul român pentru adevarul.ro.   Situaţia i-a determinat pe doctorii clinicii să pună sub cheie măştile, să raţionalizeze utilizarea lor şi a gelului hidroalcoolic.

“A fost o luptă permanentă. Am organizat totul astfel încât să nu fie persoane din prima linie în pericol de a se infecta”, dezvăluie el.  Astfel, clinica Rhena a oferit 24 de paturi de reanimare; “I-am convins pe toţi şi am dus cu noi şi celelalte clinici private din Strasbourg, astfel fiind puse la dispoziţie 40 de paturi ATI suplimentare”.

Intuiţia lui Lupescu s-a adeverit: “Fără participarea noastră ar fi fost dramatic, ar fi fost oameni care nu puteau fi trataţi, deci numărul de morţi ar fi fost mai mare. Bineînţeles că asta a fost remarcat de Agenţia de sănătate şi de Prefectură, care ne-au susţinut demersul”.

andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
Merisoreanu si Ionela Prodan
teo trandafir jpg
BeFunky collage (28) jpg
viorel lis si oana lis
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
Mig 21 Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
disparuta olt foto ipj olt png
image
image
image
image
Medicamente pentru Ucraina
must (pixabay)
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
calendar ortodox 2021 06 octombrie toma de gabriel toma chituc jpeg
NASA (sursa FOTO captura video CNET Highlights)
ffsdf jpg