Unica țară din lume care a avut o singură culoare pe steag

Între 1977 și 2011, drapelul Libiei avea o singură culoare: verde. Era singurul steag din lume care nu avea niciun fel de design sau insignă. Verdele de pe fostul steag este culoarea tradițională a islamului, religia de stat. Îl simboliza de asemenea pe Muammar al-Gaddafi și "Revoluția Verde".

Steag Libia Foto: Wikipedia
Steag Libia Foto: Wikipedia

Drapelul Libiei, adoptat în 2011

Drapelul Libiei adoptat în 2011, este vechiul drapel regal libian, format dintr-o semilună și stea albă pe un design tricolor roșu-negru-verde, banda neagră centrală fiind de două ori mai lată decât celelalte două. A fost instituit de către Consiliul Național de Tranziție, după înlăturarea regimului lui Muammar Gadaffi.

Cum a arătat primul steag al Libiei

Primul steag național al Libiei moderne a fost adoptat când țara și-a câștigat independența față de Italia în 1951. Era format dintr-o semilună și stea albă pe un design tricolor roșu-negru-verde, banda neagră centrală fiind de două ori mai lată decât celelalte două.

După lovitura de stat din 1969, steagul a fost înlocuit de un steag în culorile pan-arabe roșu, alb, negru (asemănător cu cel al Revoltei Arabe). După formarea și apoi dizolvarea Federației Republicilor Arabe (care pentru scurt timp a legat Libia de Egipt), a fost adoptat designul verde complet, utilizat până la revoluția din 2011. În prezent, primul steag al Libiei a fost adoptat ca steag al Republicii Libia, după înlăturarea regimului Muammar Gaddafi.

Ce semnifica verdele de pe fostul steag 

Verdele de pe fostul steag este culoarea tradițională a islamului, religia de stat. Îl simboliza de asemenea pe Muammar al-Gaddafi și "Revoluția Verde".

Dupa moartea lui Nasser, în 1970, Gaddafi a încercat să uneasca Libia, Egiptul și Siria într-un mare stat arab (se spune că Libia nu a fost niciodată suficient de mare pentru a conține ego-ul lui Gaddafi), iar toate cele trei țări trebuiau sa adauge la steagurile lor un șoim auriu, Quraysh, emblema tribului profetului Mohamed.

În 1977, dezgustat de tratatul de pace dintre Egipt și Israel și frustrat de refuzul Siriei și Egiptului de a se supune autorității lui, Gaddafi a înlocuit steagul pan-arab cu un simplu dreptunghi verde. Ce ar putea simboliza mai bine monomania si obsesia controlului total?

Inițiativa lui eșuată de a revoluționa lumea arabă s-a limitat atunci doar la invenția unui steag nou, dar unul care simbolizează atât de bine felul în care Libia a devenit sub Gaddafi o țară minimalistă, unde cetățenii nu se bucură de niciun drept și nu gasesc locuri de munca.

Portretul dictatorului cu privirea sângeroasă și golită de expresie, convins și acum că este un simbol al poporului libian, a devenit emblema rușinoasă a tiraniei nemarginite. La fel cum drapelul libian a suferit numeroase transformări, de-a lungul istoriei, datorită evenimentelor dramatice prin care a trecut țara, tot asa tânărul idealist de atunci nu mai este acum decât călaul propriului său popor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles și Regina Camilla Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Reintroducerea Constituției 1876, ca urmare a Revoluției Tinerilor Turci. Litografie grecească de Sotiris Christidis. (© Wikimedia Commons)
fericire anul nou jpg
image png
Candidați la alegerile prezidențiale 2024. Facebook
autostrada a7 focsani buzau jpeg
castraveti png
somn  foto   Shutterstock jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net