Singura țară din lume al cărui steag nu are o formă dreptunghiulară. Drapelul lor este unic

Nepalezii sunt mândri că au un steag unic în lume. Drapelul lor nu are o formă dreptunghiulară, nici pătrată, fiind mai exact vorba despre combinația a două stegulețe triunghiulare cu simbolurile vechii familii domnitoare. Steagul a fost adoptat pe 16 decembrie 1962.

Drapel Nepal Foto: Wikipedia
Drapel Nepal Foto: Wikipedia

Steagul național care nu este dreptunghiular 

Nepalul nu are un drapel dreptunghiular. Culorile alese sunt roșu, albastru și alb. Roșul este culoarea rododendronului, floarea națională a Nepalului, în timp ce albastrul de pe margine reprezintă culoarea păcii. Până în 1962, emblemele steagului, soarele și luna, aveau chipuri umane, dar au fost îndepărtate pentru a moderniza drapelul.

Istoria drapelului nepalez 

Actualul steag al Nepalului a fost adoptat conform constituției nepaleze de la 16 decembrie 1962. Steagul modern pare a fi combinația dintre vechiul regat și steagul în curs de desfășurare folosit de fostul regat Gorkha. Înainte de 1962, ambele simboluri de pe steag, soarele și luna purtau chipuri umane în ele. Constituția a dedicat o secțiune întreagă dimensiunii și formei precise a drapelului, deoarece oamenii îl desenau incorect.

Această secțiune este continuată și astăzi, chiar dacă în țară au fost introduse mai multe constituții în perioada respectivă. În mai 2008, în timpul elaborării noii constituții, diferite partide politice au cerut schimbarea drapelului, deoarece simbolizează hinduismul și monarhia, dar această propunere a fost respinsă.

Cum arată drapelul Nepalului

Drapelul Nepalului este format din două triunghiuri suprapuse, de dimensiuni diferite și definite cu precizie matematică. Interesant este faptul că este singurul drapel național din lume care are cinci laturi. 

Cel mai curios lucru despre acest steag este că nimeni nu știe cine l-a creat. O reproducere a drapelului într-o carte franceză din 1928 arată un drapel foarte asemănător cu cel folosit în prezent, cu excepția marginii, verde în loc de albastră, și a prezenței unor fețe pe soare și lună. La scurt timp după aceea, verdele a fost înlocuit cu albastru, iar în 1962 steagul a fost oficializat ca simbol național.

Nici semnificațiile soarelui și lunii de pe drapel nu sunt cunoscute. Unii sugerează că luna și soarele îi reprezintă pe Shahs și Ranas, cele mai puternice două dinastii care au condus Nepalul în ultimii 500 de ani.

Nepalul a preferat steagurile triunghiulare

Nepalul a preferat întotdeauna steagurile triunghiulare în locul celor dreptunghiulare, din motive culturale. Alte steaguri cu forme similare erau deja folosite în special în templele hinduse și budiste din Nepal. Forma de fanion dublu este neobișnuită, dar nu inedită, și nu are un simbolism special.

Unii istorici sugerează că izolarea relativă a Nepalului ar putea avea legătură cu forma curioasă a steagului său. Practic, nicio țară nu a cucerit vreodată Nepalul până la punctul de a le impune un nou steag nepalezilor, ca să nu mai vorbim de faptul că Nepalul nu a jucat un rol major în procesul de globalizare timpurie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net