VIDEO Armata Rusă a simulat un atac nuclear masiv sub comanda lui Vladimir Putin. Îngrijorări în Occident
Armata rusă a simulat cu succes "lansarea unui atac nuclear masiv, pe uscat, mare și în aer", a transmis Ministerul rus al Apărării. Exercițiul vine la doar câteva ore după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat legea ce prevede retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare. Occidentul este îngrojorat și se teme că aceasta ar putea fi o încercare de descurajare a țărilor care trimit sprijin militar Ucrainei.
Potrivit AP, Armata Rusiei a condus miercuri o simulare de atac nuclear în cadrul unui exercițiu supravegheat de președintele Vladimir Putin.
Rachetele ar fi fost lansate de la sol și de pe un submarin
Filmările publicate de Ministerul Apărării ar arăta lansarea unor rachete de mare putere și decolarea unor avioane militare. Filmările nu au putut fi verificate independent de Associated Press.
Ministerul rus al apărării susţine că a fost lansată o rachetă balsistică intercontinentală Yars (de la sol) și o rachetă Sineva (de pe un submarin).
„Comandantul șef suprem a condus antrenamentul forțelor strategice de descurajare nucleară. O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul de testare Plesetsk spre poligonul de antrenament Kura din Kamchatka. Iar o rachetă balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents de pe un submarin nuclear Tula. În antrenament au fost implicate și aeronave cu rază lungă de acțiune Tu-95MS, care au lansat din aer rachete de croazieră", este mesajul publicat de Ministerul rus al Apărării.
„Misiunile înscrise în programul manevrelor au fost îndeplinite în totalitate", a precizat Kremlinul. Rusia şi-a testat capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii, a declarat ulterior Serghei Şoigu într-o intervenţie la televiziunea de stat, conform Reuters.
De la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a făcut declaraţii divergente privind recurgerea la arma nucleară, ordonând în vara lui 2023 desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, relatează AP.
În februarie, Rusia şi-a suspendat de asemenea participarea la tratatul privind dezarmarea nucleară New Start, semnat cu SUA în 2010, ultimul acord bilateral dintre ruşi şi americani.
Îngrijorări în Occident
Potrivit AP, sunt îngrijorări că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a descuraja Occidentul să mai trimită sprijin militar Ucrainei. Mulți politicieni şi analişti ruși s-au pronunțat în favoarea reluării testelor nucleare. Putin a transmis că, deși unii experți susțin că este necesară efectuarea de teste nucleare, el nu și-a format încă o opinie cu privire la această problemă.