VIDEO Momentul inedit în care două tornade se formează în Marea Neagră

Un eveniment inedit a avut loc în Marea Neagră, unde două tornade s-au format, iar internauții n-au ratat ocazia să imortalizeze momentul.

Momentul în care două tornade se formează în Marea Neagră / Sursa: Facebook - Meteoplus
Momentul în care două tornade se formează în Marea Neagră / Sursa: Facebook - Meteoplus

Un astfel de fenomen este extrem de rar, mai ales din cauza că clima zonei nu permitea astfel de evenimente meteorologice. 

Cele două tornade s-au format în Marea Neagră, în apropierea Rusiei, în Gelendzhik, Betta.

Vezi și: Ghid de supraviețuire pe timp de furtună, publicat de ISU. Primul lucru pe care îl faci dacă ți s-a electrizat părul

Tornadele nu mai sunt doar un eveniment specific Statelor Unite, așa cum ne-am obișnuit din filmele americane. 

Tornadele în România, un fenomen tot mai des

În ultimii ani, schimbările de natură climatică au dus la apariția tornadelor și pe teritoriul României. Totuși, este foarte important de notat că în ultimii 400 de ani, aproximativ 500 de tornade s-au format pe teritoriul României. 

Citește și: Specialiștii avertizează: „Bucureștiul nu va mai putea fi locuit”

„Fenomene de acest gen nu sunt raportate numai la stațiile meteo, aici publicul - care a devenit mai atent - ne ajută foarte mult să corectăm date pe care apoi le folosim să facem previziuni, să vedem dacă există un trend în aceste fenomene. ”, a declarat Bogdan Antonescu, la începutul anului, în cadrul unei intervenții televizate la Digi24.

În schimb, în ultimele decenii, intensitatea acestora s-a mărit considerabil. Din 2002, România deține un sistem prin care poate monitoriza tornadele și le poate cataloga în funcție de intensitate. 

Cel mai cunoscut caz în care tornadele au făcut pagube s-a întâmplat în 2019, în Călărași. La vremea respectivă, un autobuz cu 40 de pasageri a fost puternic avariat de către fenomenul meteorologic. 

Reamintim, tornada s-a format la ora 16:20, la Mânăstirea Ciocănești, și a traversat traseul Potcoava - Vișinii - Dragalina. Furtuna s-a disipit la ora 17:35.

Pe parcursul traseului, tornada a lovit autocarul în care se aflau 40 de pelerini și a avariat acoperișurile a 16 locuințe. În cazul autocarului, pasagerii acestuia au avut nevoie de îngrijiri medicale, deoarece vântul puternic a ridicat autovehiculul și l-a târât pentru aproximativ 52 de metri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net