VIDEO O lumină puternică pe cerul Marocului înainte de cutremur bulversează experții. Fenomen prevestitor sau explozie?

Experții încearcă să explice apariția unior lumini puternice pe cerul Marocului cu puțin timp de producerea cutremurului devastator cu magnitudinea de 6,8, cel mai mare din ultimii 120 de ani. O lumină puternică abastră ca a unei explozii a luminat cerul deasupra Marocului, iar aceasta a fost surprinsă din diferite unghiuri de mai multe camere de supraveghere. Blițul extrem de puternic a fost surprins și de turiști care filmau orașul noaptea. Specialiștii încearcă să găsească explicații.

Foto: Captură video The Jerusalem Post
Foto: Captură video The Jerusalem Post

Luminile inexplicabile, similare cu cele observate în Turcia

Lumea rămâne cuprinsă de teamă și uimire în urma cutremurului catastrofal care a lovit Marrakech și zonele învecinate în Maroc, vineri seară, soldându-se cu peste 2.900 de morți. A avut loc în jurul orei 23.00 și a fost resimțit în locații îndepărtate precum Portugalia și Algeria.

USGS numește astfel de fenomene luminoase asociate cu cutremurele ca fiind „lumini de cutremur” (EQL). Aceste lumini, deși rare, au fost raportate în timpul unor activități seismice recente în țări precum Mexic, Turcia și Siria.

Fenomenul, un prevestitor al unei calamități iminente?

Pe măsură ce numărul morților crește, autoritățile caută imagini de supraveghere care au surprins fiecare moment dinaintea producerii dezastrului, relatează The Jerusalem Post.

Dezvăluiri recente arată că mai multe camere de securitate dintr-una dintre reședințele orașului au surprins explozii misterioase și o puternică lumină albastră pe cer, cu aproximativ trei minute înainte de seismul devastator.

أحد الأخوان من المغرب الشقيق أرسل لي هذا المقطع الغريب من كاميرا مراقبة لمنزله في مدينة أغادير لحظة وقوع الزلزال…ظهرت ومضات ضوء زرقاء غامضة في الأفق ولا أحد يعرف ماهي.مع العلم أن هذه الأضواء ظهرت نفسها لحظة وقوع زلزال تركيا وسوريا قبل 7 أشهر.هل يوجد لدى أحد تفسير؟ pic.twitter.com/q845XXSlYu

— إياد الحمود (@Eyaaaad) September 9, 2023

Cauza care stă la baza acestor lumini nu a fost găsită, astfel că fenomenul rămâne inexplicabil și un subiect de dezbatere între experți. În timp ce unii geofizicieni cred în existența și autenticitatea EQL, alții rămân sceptici și se întreabă dacă acest fenomen nu este cumva un prevestitor al unei calamități iminente.

O ipoteză presupune că aceste fulgerări se manifestă ca răspuns la presiunea tectonică, activitatea seismică din vecinătate sau chiar erupțiile vulcanice. Cu toate acestea, cauza exactă a acestui eveniment deosebit rămâne neconfirmată.

Aparițiile luminoase ar indica cu apogeul presiunii tectonice

Aceste evenimente atmosferice luminoase sunt asociate cu activitatea seismică sau aparițiile cerești. Ele nu se manifestă în orice moment, ci apar în apropierea momentului și a epicentrului unui cutremur, unde presiunea tectonică este la apogeu.

Primul caz înregistrat de lumini de cutremur pe cameră datează din 1965, în timpul unui cutremur japonez. Ulterior, fenomene similare au fost observate în China în 2008, Italia în 2009 și Mexic în 2017.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net