Zi importantă pentru românii din Marea Britanie! Care va fi soarta lor după Brexit

Ultima actualizare:

    Est-europenii se tem că, după Brexit, vor fi tratați în Marea Britanie ca cetățeni de mâna a douaFoto: Getty Images
Est-europenii se tem că, după Brexit, vor fi tratați în Marea Britanie ca cetățeni de mâna a douaFoto: Getty Images

Europa nu va uita ziua de joi, 23 iunie 2016. A fost ziua în care, pentru prima dată când, populația unui stat membru al Uniunii Europene a votat ieșirea din blocul european. Marea Britanie și-a luat soarta în propriile mâini și a decis că este mai bine în afara UE.

A fi membru al UE garantează o serie de libertăți și drepturi, precum cel de a-ți alege un loc de muncă în orice țară din cele 28 de state membre (27 după ieșirea Marii Britanii). Odată cu deschiderea granițelor UE spre Europa de Est, o parte însemnată a populației acestor state a ales să emigreze spre țările bogate ale Uniunii. 

În ceea ce privește Marea Britanie, cei mai mulţi imigranţi din zona UE provin din Polonia, Irlanda şi România. În plus, peste un milion de britanici locuiesc în Spania şi, odată cu Brexitul, sunt șanse mari să-și piardă asigurările sociale.


    Imagine de la un protest anti-BrexitFoto: Getty Images
Imagine de la un protest anti-BrexitFoto: Getty Images

Iată cum pot fi afectaţi românii după ieşirea Marii Britanii Uniunea Europeană:

  • imigranţii UE care muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să îşi continue activitatea. Statutul legal va fi negociat între state în intervalul 2019-2020
  • alocaţiile, pensiile şi ajutoarele sociale plătite de statul britanic imigranţilor români care au muncit legal în Anglia vor fi indexate conform ţării din care provin sau anulate (Marea Britanie plăteşte anual un miliard de lire sterline alocaţiilor copiilor polonezi, români şi bulgari)
  • imigranţii care nu şi-au găsit loc de muncă după 6 luni de şedere în Marea Britanie vor putea fi expulzaţi
  • procedurile de angajare pentru cetăţenii UE pot fi schimbate, în funcţie de puncte şi aptitudini profesionale şi în funcţie de acestea să fie acordată viza cu drept de muncă
  • studenţii români care învaţă la universităţi din Marea Britanie vor fi limitaţi în accesarea împrumuturilor bancare
  • nu s-a luat încă în calcul amendarea dreptului la liberă circulaţie în cazul ieşirii din Uniunea Europeană şi nici regimul vizelor
  • relaţiile comerciale cu Marea Britanie se vor modifica: în 2015, ţara noastră a înregistrat exporturi de 2,38 de miliarde de euro şi a importat din Marea Britanie bunuri de 1,56 miliarde de euro.

Pe măsură ce Marea Britanie începe negocierile dure cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană, comunitățile de est-europeni se tem că rezultatul discuțiilor le va afecta statutul pe care astăzi îl au în Marea Britanie. 

Mulți dintre cetățenii Europei de Est nu uită că sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua din cauza restricțiilor de muncă ce le-au fost aplicate în anii ce-au urmat aderării țărilor ex-comuniste în Uniunea Europeană. Marea teamă este ca, în urma negocierilor de la Bruxelles și de la Londra, să nu ajungă din nou în situația în care să beneficieze de mai puține drepturi de care ar beneficia cetățenii din state precum Germania sau Franța. 

Atunci când România și Bulgaria au aderat în Uniunea Europeană, migranții din aceste țări au trebuit să aplice în Marea Britanie pentru permise de muncă. A fost și cazul polonezilor cărora li s-a aplicat o schemă similară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fulger meci jpg
image png
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net