Întreţinerea pe decembrie, dublă faţă de luna precedentă
Pensionarii se uită neputincioşi la listele cu datoriile la întreţinere pentru luna decembrie şi nu le vină să creadă: sunt aproape duble decât anul trecut. „Cu ce vom plăti?", se întreabă disperaţi.
Au fost afişate primele liste la întreţinere pentru luna decembrie. Pensionarii spun că nici nu au curajul să se uite, ca să nu le stea inima când vor vedea sumele.
Vezi şi:
Fără Certificat Energetic nu-ţi mai vinzi casa
Preţurile apartamentelor stagnează anul acesta
Mai ai 6 luni la dispoziţie să-ţi asiguri casa
Le-a explodat butelia în casă şi i-a băgat în spital
„Am să mă uit doar peste câteva zile, când vine pensia. Acum nici nu am bani, nici curaj", ne-a spus Valeriu Ionescu, un pensionar simpatic din Berceni.
Într-adevăr, facturile de la căldură au dublat costurile de la bloc. În Capitală, Stela Gurea trebuie să plătească 177 de lei pentru o garsonieră.
„De unde să dau eu banii ăştia când eu am o pensie de 650 de lei? Este o sumă enormă pentru o biată cameră! Nu ştiu ce am să fac", ne-a spus pensionara, din strada Ghiocei nr. 30.
Însă, vecinul ei, care locuieşte la două camere, are de plătit 568 de lei, din care 210 lei este căldura.
„Este dublu faţă de cât am plătit anul trecut. Enorm! Nu ştiu cât vom mai rezista, e mai scump de la lună la lună", ne-a spus Matei Neagu, din acelaşi bloc.
Bătrânii recunosc, deşi le e ruşine, că în decembrie au închis caloriferele şi au stat cu aragazul pornit zi şi noapte ca să nu simtă gerul de afară.
Facturi uriaşe au venit în toată ţara şi există oraşe unde scumpirea e mult mai mare, deoarece unele consilii locale au majorat preţul gigacaloriei. Motivul: statul a diminuat subvenţia la căldură şi edilii nu au avut cum să suporte cheltuielile suplimentare.
Focşani - Preţul căldurii a crescut cu 25% faţă de anul trecut
Deşi consumul de căldură în apartamentele racordate la sistemul centralizat din Focşani a fost mai mic în decembrie 2010 decât în luna similară a lui 2009, facturile pe care le-au primit consumatorii au crescut cu 25%, din cauza majorării tarifului la gigacalorie cu 37%, de la 148 de lei la 203 lei.
„De exemplu, pentru o garsonieră căldura pe decembrie a fost de 175 de lei, pentru un apartament cu două camere 260 de lei, la un apartament de trei camere factura a fost de 353 de lei, iar la unul de patru camere, 416 lei", precizează dirtectorul ENET Focşani, Valter Popescu.
Braşov - S-au mutat de acasă de frica întreţinerii
Câţiva locatari din cartierul braşovean Astra s-au trezit cu facturi de 900 de lei la întreţinere, pe luna decembrie.
„Aşa ceva nu s-a mai pomenit! Şi cheltuielile comune le plătim foarte mult, peste o sută de lei pe lună, de familie, deşi în scara blocului nu este nici un calorifer. Sunt vecini care au plătit 700 sau 900 de lei facturile din decembrie", a spus Niculae Todoran, un locatar. Cele trei familii care au primit facturile astronomice au ales să îşi petreacă restul iernii la rude.
Galaţi - Facturi duble faţă de noiembrie
Din cauza majorării preţului gigacaloriei de la 167,44 lei/ Gcal, la 214,65 lei/Gcal, facturile plătite de gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au explodat o dată cu dublarea consumului. Astfel, dacă pentru un bloc cu patru etaje factura pe noiembrie a fost puţin peste 3.600 de lei, în decembrie, acelaşi bloc a avut de achitat 7.083 de lei.
Oradea - S-a diminuat subvenţia de la stat
Orădenii vor plăti mai mult pentru facturile de întreținere după ce preţul gigacaloriei a fost majorat de Consiliul Local cu 2,4% din cauza diminuării subvenţiei. Până la majorarea gigacaloriei, factura la întreținere pentru un apartament de două camere a costat în jur de 300 de lei. Acum, factura va fi mai scumpă cu câteva zeci de lei.
Timişoara - Căldura mai scumpă cu 55%
Preţul căldurii a crescut la Timişoara, faţă de anul trecut, cu 55%, de la 187 de lei pe gigacalorie, la 252 de lei pe gigacalorie.
Cei mai afectaţi de scumpirea căldurii sunt locatarii din blocurile în care sunt multe apartamente debranşate de la sistemul centralizat. „La o factură de 400 de lei anul trecut, se ajunge acum şi la 620 de lei", a explicat Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.