La un an de la dezastrul din Japonia, plutoniu radioactiv măsurat în apropiere de Fukushima

Ultima actualizare:

    Nivelul radiaţiilor în apropiere de Fukushima nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
Nivelul radiaţiilor în apropiere de Fukushima nu reprezintă un pericol pentru populaţie.

A trecut un an de la devastatorul cutremur din Japonia, cutremur care a generat un inspaimantator tsunami ce a ucis zeci de mii de persoane si a produs daune asupra centralei nucleare de la Fukushima.. Au fost si continua sa fie efectuate o serie de masuratori ale posibilelor elemente radioactive la diverse distante de centralele nucleare. Recent, au fost masurate cantitati minime de plutoniu la citiva zeci de kilometri de Fukushima.

Pe 11 martie 2011, la ora locala 14.46, un violentul seism a avut loc la o adancime de circa 24 km in largul oceanului, la circa 130 km de orasul japonez Sendai. Cutremurul, cel mai puternic din istoria Japoniei, si unul din cele mai puternice din istoria seismologiei, a tinut mai bine de 2 minute si a generat o serie de dezastre: de la un tsunami urias care a maturat coastele Japoniei, la incendii si daune asupra centralelor nucleare de la Fukushima. Zeci de mii de persoane si-au pierdut viata. Violenta cutremurului a dus inclusiv la deplasarea axei terestre.

Intrucat centralele nucleare de la Fukushima au fost puternic afectate, se tot discuta in ultima vreme despre cat de grave sunt daunele provocate in urma raspandirii diverselor elemente radioactive. In functie de tipul si cantitatea de radiatie absorbita, se poate muri extrem de rapid, sau daunele se pot manifesta mult timp dupa iradiere: prin aparitia unei forme tumorale sau a mutatiilor generice care pot afecta generatiilor viitoare.

Intr-un articol recent, publicat in Scientific Report de catre Jian Zheng si colaboratorii, au fost prezentate rezultatele masuratorilor de plutoniu radioactiv la distante de zeci de kilometri de Fukushima. Plutoniul este un element radioactiv care se genereaza in interiorul centralelor nucleare. Spre deosebire de alte elemente radioactive, nu este volatil si, deci, este mult mai greu ca acesta sa „scape" din reactor. Nu este insa imposibil!

Echipa de cercetatori din Japonia a masurat cantitati minime de plutoniu in asa-numitul J-Village, un centru locuit, si in alte puncte situate la 20-30 km de centrala nucleara. Din raportul diversilor izotopi (nuclee cu acelasi numar de protoni, dar numar divers de neutroni), plutoniu-241 si plutoniu-239, au ajuns la concluzia ca acesta provine de la centrala nucleara si nu din alta sursa (de exenplu di teste de bombe nucleare). Asta intrucat acest raport este ca un fel de amprenta a procesului care l-a produs.

Doza de radiatie generata de acest plutoniu in circa 50 de ani ar fi de 0.5 miliSieverts (mSv). Ce inseamna asta? Daca comparam acest numar cu doza pe care o persoana normala o absoarbe datorita radioactivitatii naturale de pe Pamant, in jur de 120 mSv in 50 de ani, rezulta ca radioactivitatea plutoniului este extrem de mica si nu ar trebui sa reprezinte un risc pentru populatie.

Nivelul radiatiei masurate este de circa 10000 de ori mai mic ca cel in urma dezastrului de la Cernobâl.

Evident, pe langa plutoniu exista multe alte elemente radioactive care trebuie masurate si urmarite.

La acesata situatie destul de stresanta, se adauga si anutul unui posibil cutremur cu intensitate mai mare de 7 grade pe scara Richter, cu o probabilitate de circa 50 %, in urmatorii patru ani in zona Tokyo-ului.

Cătălina

Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net