Lista salariilor din IT. Cât câștigă angajații supranumiți „răsfățații” pieței muncii din România

Industria IT a cunoscut un an dificil în 2023 cu concedieri masive în marile companii ale lumii, iar efectele s-au resimțit și în România. În toamna anului trecut, măsura impozitării veniturilor de peste 10.000 de lei brut, a fost o presiune suplimentară pentru angajații, supranumiți, cel puțin în ultimii doi ani, „răsfățații” pieței muncii din țara noastră dat fiind pretențiile salariale mari și beneficiile oferite.

Departament IT FOTO Shutterstock jpg

Cu toate acestea, și în 2024, industria IT dă tonul salariilor din piața muncii, fiind în continuare domeniul cu cele mai mari salarii din România, potrivit wall-street.

Cât câștigă un specialist IT în funcție de experiență

Salariul mediu net în domeniu, în luna octombrie 2023 (ultima lună pentru care sunt disponibile statistici de la această sursă) a fost de 11.127 lei (echivalentul a 2.237 de euro), conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

La nivelul anilor 2022- 2023, salariul mediu net în sectorul IT a fost de 1.351 de euro, în România, în vreme ce în străinătate, media salarială s-a ridicat la 3.412 de euro, conform datelor de la bestjobs.ro.

Cu un deficitul de forță de muncă între 15.000 - 20.000 de specialiști anual, conform datelor transmise de Asociația Patronală de Software și Servicii (ANIS), sectorul IT se confruntă în continuare cu specializări pentru care găsirea candidaților potriviți rămâne o problemă.

Acestea sunt, de regulă, cele legate de tehnologiile noi sau în dezvoltare, precum automatizările, Inteligența Artificială sau securitatea cibernetică, pentru care ofertele salariale sunt cu mult peste media pieței.

De exemplu, un Cybersecurity Engineer poate câștiga între 1.500 și 2.300 euro net, un Ofițer în securitatea datelor, între 1.000 și 1.500 euro net și un Automation QA Engineer, între 1.900 și 2.500 euro net, potrivit datelor bestjobs.

Lista cu salariile din IT

image
image

Sursa: bestjobs.ro

Topul orașelor cu cele mai mari salarii din România

Capitala conduce detașat topul orașelor cu cele mai mari salarii din România, cu o medie salarială netă de 1.313 de euro, fiind urmată de Timișoara, cu 1.197 de euro, Cluj – 2.135 de euro, Iași – 1.327 de euro și Brașov- 1.281 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net