Macul, usturoiul și grâul vă feresc de farmece și deochi în ziua Crăciunului

Ultima actualizare:

În trecut, sărbătorile religioase erau un motiv pentru a nu munci, pentru a căpăta bunăvoința unui sfânt de care oamenii se temeau. Crăciunul era un zeu solar întâlnit la popoarele indo-europene, specific teritoriului locuit de către geto-daci. Acest zeu era întruchipat de Saturn la romani și de Mithra la persani. Denumirea de „moș" reprezintă vârsta zeului la sfârșitul anului calendaristic, care trebuie să moară și să reînvie anul următor.

Tradiții din secolele trecute

Așa cum precizează Ionel-Aurel Candrea în cartea „Calendarul Babelor", la țară existau 96 de sărbători cu dată fixă și 34 de sărbători cu date mobile. Crăciunul, până în secolul XIX a fost sărbătorit concomitent cu Anul Nou. Pentru că aceasta avea o importanță mare, Biserica a suprapus acestei date sărbătoarea Nașterii Domnului. Aceasta se sărbătorea pe 6 ianuarie, fiind o Naștere spirituală, prin botez.

Superstiții vechi și noi

Prima perioadă a sărbătorilor de iarnă este între Ignat (20 decembrie) și Crăciun (25 decembrie) și era considerată o perioadă nefastă. Așa cum precizează Ion Ghinoiu în cartea „Obiceiuri populare de peste an", oamenii credeau că în această perioadă se deschid mormintele iar sufletele morților circulă printre cei vii. În obiceiul sacrificării de Ignat, porcul semnifica un substitut al unei divinități preistorice. Tradiția creștină spunea că proprietarul staulului în care s-a născut Domnul se numea Crăciun, iar nevasta sa, Crăciunița, a ajutat-o pe Fecioara Maria să nască. Tot tradiția spune că oamenii cu suflet bun pot vedea îngerii în Ziua de Crăciun, pentru că atunci se deschid cerurile.

Obiceiuri religioase

În zilele noastre, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului participând la Sfânta Liturghie din prima și a din a doua zi de Crăciun. Credincioșii sunt așteptați la biserică și în seara de Ajun. „În seara de Ajun se oficiază Cinariul cel Mare cu Litie (n.r. cu rugăciune). Slujba se numește așa pentru că în vechime credincioșii mergeau la rugăciune seara, după cină. În cadrul slujbei, oamenii primesc prescuri stropite cu ulei și vin, sfințite. După această slujbă, credincioșii pot renunța la post", a explicat Olimpiu Todorean, preot greco-catolic la Parohia Sfântul Gheorghe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net