Mariana Petre: «Îmi place să fac artă în farfurie»
Maestrul bucătar de la "Cearta-n bucate" ştie zeci, poate sute de reţete. Nu ar putea să le numere, mai ales că pe lângă cele învăţate în timp a mai şi inventat. Îi place să gătească atât preparate din bucătăria românească, cât şi din cea internaţională.
"Marea mea pasiune este să fac mâncăruri fine, sofisticate, mai ales ce ţin de partea "rece" a bucătăriei, de design. La noi, la români, stresul e cel mai mare duşman, parcă nu mai ştim să zâmbim. De aceea, când pun un preparat în farfurie, caut să arate cât mai plăcut, astfel încât persoana care îl consumă să zâmbească înainte", mărturiseşte Mariana Petre.
Chiar dacă ne-am aştepta ca un specialist în arta culinară să "îşi bucure" familia, gătind permanent, nu este şi cazul Marianei.
"Timpul meu liber este aproape inexistent. La noi în casă găteşte mai mult fiica mea, care are 20 de ani şi a moştenit talentul de la mine. Acasă mâncăm mai mult legume, peşte, pui, paste şi lactate. Eu, în general, evit grăsimile şi mă orientez mai mult spre preparate sănătoase, bogate în vitamine", adaugă specialista.
Pentru Click!, a ales să pregătească o reţetă "spectaculoasă": carpaccio de sfeclă cu brânză de capră.
Carpaccio de sfeclă cu brânză de capră
Ingrediente: două bucăţi de sfeclă roşie, 600 g brânză de capră, 100 ml ulei de măsline, 40 ml oţet balsamic, 100 g miere, sare, piper, busuioc, cimbru, oregano, pătrunjel
Mod de preparare: o bucată de sfeclă se taie în felii subţiri, se aşează în rând pe o tavă şi se marinează cu sare, piper, ulei, oţet şi miere. Se lasă la marinat cel puţin 8-9 ore. Cealaltă bucată de sfeclă se taie cubuleţe şi se dă la blender, amestecată cu puţină sare, cu 10 ml ulei de măsline, 10 ml oţet şi 50 g miere, obţinându-se un piure consistent.
Verdeţurile se toacă mărunt şi se amestecă cu sare şi piper. Brânza de capră se taie felii şi se tapetează cu amestecul de verdeţuri de jur împrejur, pe partea laterală. Se aşează pe farfurie un strat de felii de sfeclă marinate, peste care se pune o felie de brânză, apoi alt strat de sfeclă, altul de brânză şi un al treilea de sfeclă. Peste ele se pune o lingură de piure şi tot cu acesta se decorează farfuria.