Miliardarii ruşi, furaţi la bani de statul cipriot

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

S-au bucurat de soare, căldură, peisaje de vis, lux. Când la Moscova este iarnă grea, portul din Limassol devine neîncăpător pentru zecile de iahturi superbe. Dar nu aceste atuuri au atras în Cipru mii de bogătaşi din Rusia, Europa şi ţările arabe. Paradisul fiscal din Cipru e cel care i-a convins să-şi depună banii în băncile din insulă. Acum, vor pierde o parte din avere.

În alte ţări europene, mulţi miliardari nu ar putea explica sau dovedi cu documente legale de unde au averea. Din fericire pentru ei, autorităţile din Cipru nu au avut de gând să verifice provenienţa sumelor. Au preferat să transforme ţara într-un paradis fiscal unde se pot derula orice fel de afaceri, unde se pot depune orice sume de bani.

Ciprioţii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de noua lege

simeon stalpnicul png

Fără întrebări şi cu multă discreţie. Conform unor estimări făcute de serviciile secrete germane, între 35% şi 50% din sumele depuse în băncile din Cipru sunt deţinute de miliardari sau instituţii bancare din Rusia. Conform aceloraşi estimări este vorba de peste 40 de miliarde de euro. Nici nu este de mirare că Rusia tremură cel mai rău în faţa "cutremurului" financiar care se prefigurează de câteva zile. Mai exact, autorităţile cipriote încearcă să evite falimentul întregii ţări şi au acceptat să sacrifice cel mai mare avantaj al Ciprului: discreţia şi siguranţa bancară.

Guvernul de la Nicosia speră să primească urgent un ajutor financiar de 10 miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Dar trebuie să şi dea ceva la schimb. Ce anume? Promisiunea că va obţine circa 5,8 miliarde de euro din suprataxarea depozitelor din băncile cipriote. Adică din banii depuşi şi de oamenii de rând care au muncit o viaţă să pună deoparte 10.000 - 20.000 de euro, dar şi de cei care s-au îmbogăţit peste noapte şi au devenit milionari sau chiar miliardari în euro.

În insulă s-au format cozi imense în faţa bancomatelor, singurele care mai amintesc că Ciprul dispune de un sistem bancar. De luni, obloanele sunt trase la toate băncile

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

De trei zile, negocierile pentru această măsură şocantă sunt în toi. Iniţial s-a convenit ca depozitele până în 100.000 de euro să fie taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această sumă să fie impozitate cu 9,9%. Autorităţile cipriote încearcă însă să protejeze depozitele oamenilor simpli, care rareori trec de 100.000 de euro. Ieri, varianta aflată în discuţie viza "iertarea" celor care au sub 20.000 de euro în conturi, o taxă de 3% pentru sumele între 20.000 şi 100.000 de euro, 9,9% pentru depozitele între 100.000 şi 500.000 de euro, şi 12,5% pentru sumele mai mari de 500.000 de euro.

Şi ăsta nu este cel mai rău lucru care li s-ar putea întâmpla miliardarilor. Şefa FMI, Christine Lagarde, sugera ca procentul cu care să fie taxate marile averi din băncile cipriote să se situeze între 30 şi 40%. Până când Parlamentul de la Nicosia va decide forma finală a legii, miliardarii ruşi nu pot decât să spere la un procent cât mai mic. Banii nu-i mai pot retrage pentru că băncile cipriote sunt închise de luni şi nu se vor redeschide decât după stabilirea taxelor.

Şi bogătaşii români vor fi afectaţi

Chiar dacă nu se cunoaşte numărul românilor care au conturi în Cipru, revista Capital oferă câteva nume. Este vorba de Ion Ţiriac, Puiu Popoviciu, Florin Pogonaru şi Radu Georgescu. De asemenea, în Cipru trăiesc circa 40.000 de români. Conform cifrelor oficiale, dintre cele 11.000 de firme româneşti înregistrate în paradisuri fiscale, aproape 6.000 sunt înregistrate în Cipru.

Leul, slăbit de criza din Cipru

După ce vestea că autorităţile de la Nicosia vor suprataxa banii depuşi în bănci, leul românesc a început să se deprecieze. Luni, Banca Naţională a României a stabilit un curs de 4,4170 lei pentru un euro. Cursul a atins astfel maximul ultimelor zece săptămâni. Ieri, moneda noastră a recuperat o parte din pierderea de luni, cotaţia fiind stabilită la 4,4078 lei pentru un euro. Leul s-a depreciat puternic şi faţă de dolari, cursul de ieri fiind stabilit la 3,4078. Cotaţia de vineri a fost de 3,3636 lei pentru un dolar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Cruise jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Chen Wei nong operatie jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Poiana Largului viaduct jpeg
index webp
Drumul din Muntii Ciucas Foto Lucian Ignat jpg
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
padure pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net