10 sfaturi să păstrezi căldura în casă pe timp de iarnă
Înainte de a irosi banii încercând să găseşti noi modalităţi de încălzire a locuinţei tale, încearcă să descoperi motivul pentru care căldura nu rezistă în casa ta. Să fie de vină ferestrele şi uşile prost izolate sau poate caloriferul care nu a fost bine aerisit? Click! îţi spune cum să ai cald în casă fără mari cheltuieli.
Pune suluri la uşă şi ferestre
Se găsesc în mai toate magazinele, de culori diferite şi din materiale mai subţiri sau mai groase. Preţul sulurilor de pus la uşă şi geamuri este mic, în jurul a cinci lei. Depinde de magazinul de unde îl cumperi şi de calitatea materialului textil din care sunt fabricate. Acestea vor împiedica curentul şi aerul rece să pătrundă pe sub pragurile uşilor şi pe la ferestre, mai ales dacă nu ai termopane.
Izolează termic folosind rigips
Dacă locuinţa ta este destul de încăpătoare, poţi izola pereţii interiori cu plăci de rigips şi tavan fals. Această metodă îţi poate încălzi casa cu până la 5 grade Celsius în plus. În acest fel vei scăpa nu numai de frig, dar şi de umezeală. De asemenea, rigipsul va ascunde imperfecţiunile pereţilor prost finisaţi, denivelările sau crăpăturile.
Bandă adezivă pentru uşi
Cea mai mare cantitate de aer rece pătrunde pe la uşi şi geamuri. Soluţia este să izolezi zonele libere, prin care circulă aerul cu bandă adezivă specială. La uşi poţi monta un prag din lemn împiedicând curentul de aer rece să circule prin întreaga casă.
Aeriseşte puţin şi des!
Aeriseşte de mai multe ori pe zi în fiecare încăpere timp de câteva minte. Lasă geamurile larg deschise la bucătărie, baie, sufragerie şi dormitoare. Pentru a păstra căldura în casă în timpul iernii dar, în acelaşi timp, pentru a avea aer curat şi proaspăt, este bine să aeriseşti puţin şi des.
Lasă aerul curat să circule în casă
O altă opţiune pe care o poţi lua în calcul: deschide larg geamul de la sufragerie sau uşa de la balcon.
În acelaşi timp, lasă toate uşile deschise în casă.
Astfel, aerul proaspăt va pătrunde în fiecare încăpere din locuinţa ta.
Întreţine caloriferul
Caloriferul este principala sursă de încălzire a casei tale. Pentru a funcţiona în bune condiţii, acesta are nevoie de o atenţie sporită. În primul rând, verifică dacă nu prezintă scurgeri de apă la îmbinări şi robineţi.
Apoi, ai grijă să fie vopsit periodic. Vopseaua combate coroziunea şi reduce riscul de apariţie a fisurilor. Din când în când, caloriferul poate fi aerisit, chiar dacă are apă în interior. Este suficient să deşurubezi uşor robinetul şă să laşi câteva minute aerul să iasă. Pentru că va picura puţină apă, este recomandat să ai la îndemână un recipient.
Alte trucuri folositoare: Draperiile «alungă» frigul
Aeriseşte camerele pe rând pentru puţin timp şi de mai multe ori pe zi. Astfel, vei împiedica aerul de afară să răcească întreaga casă.
O soluţie împotriva frigului ar fi montarea draperiilor şi jaluzelelor la ferestre. De asemenea, poţi monta jaluzele şi la geamurile de la balcon.
Ţine uşile închise în locuinţă! Dacă stai cu toate uşile deschise, atunci căldura din camere se va dispersa, iar casa ţi se va părea friguroasă.
Foloseşte trucul foliei de aluminiu! Pe peretele pe care este montat caloriferul, lipeşte o folie de aluminiu în aşa fel încât căldura degajată de calorifer să fie proiectată spre interiorul camerei.