10 sfaturi să-ţi protejezi maşina pe timp de ger

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Frigul din ultimele zile şi nopţile extrem de geroase care ne vor aştepta pe parcursul acestei ierni îţi pot defecta anumite mecanisme ale maşinii. Cei care nu doresc să rămână cu autoturismul în faţa blocului, ar trebui să ia măsuri pentru protejarea acestuia. Uite ce ai de făcut!

Umple rezervorul - Este recomandată umplerea rezervorului cu carburant deoarece o cantitate mai mare de carburant se răceşte mai lent, iar un rezervor plin nu mai oferă spaţiu pentru crearea de condens. 

Porneşte zilnic motorul - În condiţii de ger, motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcţionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aşa numita conductă de retur. De asemenea, în timpul sezonului rece, şoferii ar trebui să verifice şi, la nevoie, să înlocuiască filtrul de carburant. Acumulatorul ar trebui şi el menţinut în stare perfectă. 

Foloseşte un ulei de motor de calitate - Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului poate îngreuna pornirea autoturismului în condiţii de ger. 

Atenţie unde parchezi - Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiţii de ger, autovehiculele să fie parcate în spaţii închise, ferite de îngheţ sau măcar adăpostite de vânt şi viscol. 

Ai nevoie de o trusă de urgenţă - Şoferii care pleacă la drum lung în condiţii de iarnă trebuie să aibă asupra lor o trusă care să conţină: lanţuri antiderapante, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheaţă, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare şi apă pentru situaţii de urgenţă.

Ridică ştergătoarele – Când afară temperaturile scad sub limita îngheţului sau se anunţă ninsori abundente, este recomandat să ridici ştergătoarele de pe parbriz. Astfel, vei evita ca ele să îngheţe pe geam. Dacă te afli într-o astfel de situaţie, dezgheaţă-le, iar abia apoi porneşte-le. În caz contrar, mecanismul lor se va strica. Cumpără o soluţie pentru curăţarea geamurilor care să reziste la temperaturi scăzute. 

Nu folosi apă caldă ca să dezgheţi geamurile – Pe piaţă există o mulţime de produse anti-îngheţ. Vorbim despre spray-uri pentru geamuri, încuietoare, chedere etc. În nici un caz nu folosi apă caldă pentru îndepărtarea peliculei de gheaţă de pe geamuri! Foloseşte, pentru început, o perie sau o măturică pentru a da jos zăpada, apoi elimină gheaţa cu racleta sau un spray special. 

Nu acoperi maşina cu prelată – Când se anunţă geruri puternice, este recomandat să nu acoperi, pe timp de noapte, maşina cu prelată. Motivul? Materialul textil va îngheţa, iar dimineaţa, când vei dori să pleci cu autoturismul, îţi va fi foarte greu să dai prelata jos. Pe de altă parte, din cauza îngheţului aceasta se „lipeşte” de caroserie şi poate deteriora vopseaua.

Nu ridica frâna de mână – Foarte mulţi şoferi au obiceiul ca, după ce parchează maşina, să ridice frâna de mână. Pe timp de vară nu este nici un fel de problemă, pe timp de iarnă însă s-ar putea ca mecanismul acesteia să se defecteze. Mai exact, cablul poate îngheţa, iar frâna de mână se poate bloca. 

Verifică bateria - Iarna, bateria maşinii tale este de 2-3 ori mai solicitată la pornire decât pe timp de vară, iar puterea ei scade şi cu până la 50%. Este recomandat să testezi bateria la un service auto dacă aceasta este mai veche de 3 ani. Verifică contactele să nu fie uzate, deteriorate sau ruginite. Stinge casetofonul, luminile farurilor, lumina din interior, ventilaţia sau ştergătoarele înainte de pornirea motorului. Toate acestea consumă curent necesar pornirii. 

Cum şofezi în siguranţă

• Încălzeşte maşina înainte de a pleca la drum!

• Respectă limitările de viteză şi fii atent la „gheaţa neagră” care este invizibilă şi face drumul să arate ca şi cum ar fi proaspăt asfaltat. 

• Menţine o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţa ta. Distanţa de oprire pe drumuri cu polei este dublă faţă de cea de oprire pe un drum uscat. 

• Redu viteza în apropierea podurilor, aceste porţiuni de drum pot fi alunecoase. 

Ai rămas blocat în zăpadă? Uite ce să faci!

• Stai în maşină dacă nu poţi să înlături cu lopata zăpada de lângă aceasta. 

•Stai în maşină dacă afară viscoleşte. Nu părăsi maşina pentru a cere ajutor cu excepţia cazurilor în care ajutoarele sunt vizibile la o distanţă de maximum 90 de metri. 

•Porneşte luminile de avarie. O haină colorată legată de antena radio a maşinii te poate face mult mai vizibil pe timp de zi. 

•Porneşte motorul maşinii constant, câte 10 minute în fiecare oră, pentru a-ţi asigura căldura şi pentru a economisi carburantul. Asigură-te că ţeava de eşapament nu este acoperită cu zăpadă şi păstrează un geam uşor deschis pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon în timp ce motorul este pornit. 

• Înveleşte-te cu o pătură călduroasă. Dacă sunt mai multe persoane în maşină, împărţiţi pătura. Două persoane care împart o pătură vor avea mai multă căldură decât dacă ar sta separat. 

• Poartă căciulă şi fular! Capul şi gâtul sunt surse majore prin care se pierde căldura din corp. 

• Nu adormi! Dacă în maşină se mai află o persoană, dormiţi pe rând. Nu sta într-o sigură poziţie timp îndelungat. Fă exerciţii fizice care să ajute circulaţia sângelui – mişcă mâinile şi picioarele, bate din palme etc. 

• Uită-te după semne de trafic sau ajutoare!

• Evită suprasolicitarea şi supraexpunerea la frig. Vremea rece poate exercita un stres suplimentar asupra inimii. Hainele transpirate la nivelul pielii nu sunt izolatoare împotriva frigului. 

Temperaturile încep să crească

Scăpăm de ger, dar azi vom avea parte de viscol la munte, ploi în Banat și în sudul țării, rafale de vânt puternice în toată țara. Azi sunt progozate temperaturi maxime până la 8 grade în sudul țării și 5-6 grade în restul țării, în timp ce noaptea valorile se vor apropia de zero grade. Duminică, la prânz, sunt așteptate până la 14 grade în Oltenia, 11 -13 grade în Muntenia și Banat, 9 grade în Moldova și 7 grade în Transilvania și Maramureș. Însă, până azi, la ora 14.00, este în vigoare o atenționare de vânt puternic, ce va sufla în rafale de până la 80 km/h la munte și de până la 50 km/h în restul țării. În Banat, vor fi ploi care vor favoriza producerea poleiului.  Sătămâna următoare va rămâne mai caldă decât în normal, cu precipitații puține și vânt slab.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ospatar la distanta jpg
Podul lui Traian  jpeg
10 lei jpg
antalya pixabay jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
vf tampa brasov jpg
Mihaela Bilic jpg
Familie de rusi urmarind discursul lui Putin la TV 29 feb 2024 foto AFP jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net