1,9 milioane de elevi s-au întors azi fizic în bănci. Iată ce-i așteaptă până la finalul școlii

Ultima actualizare:

    La școală, toată lumea poartă mască și respectă regulile de igienăFoto: Inquam Photos
La școală, toată lumea poartă mască și respectă regulile de igienăFoto: Inquam Photos

1,9 milioane de elevi s-au întors fizic în bănci, miercuri dimineața, după vacanța prelungită de o lună. Lor li se vor adăuga, din 10 mai, cei 370.000 de elevi din clasele terminale. Ce schimbări îi așteaptă la școală, când ar putea reveni în clase restul copiilor, cum se vor da examenele? Pandemia face ca situația să fie imprevizibilă, iar reguli care în anii trecuți erau clare acum pot suferi modificări de la o zi la alta. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu ultimele noutăți.

Câți elevi au revenit în bănci

Miercuri, 5 mai, toți copiii, cu excepția celor din ani terminali, au reînceput școala. Unii online, alții în format fizic. „Merg la școală cu prezență fizică 1.400.000 de copii din învățământul primar și din grădinițe. Lor li se adaugă circa 500.000 de elevii de clasele a cincea, a șasea, a șaptea, a noua, a zecea și a unsprezecea din cele 2.057 de localități în scenariul verde. Din păcate, în 1.124 de localități în care rata de infectare e de peste 1 la mie, elevii de gimnaziu și de liceu vor face școala online, cu toate neajunsurile de rigoare”, a declarat ministrul Educației.

Vești bune de la jumătatea lunii mai?

Lucrurile pot să se schimbe și, în perioada următoare, alte localități să iasă din scenariul galben. „Sperăm că rata de infectare va coborî în multe localități, iar la nivelul zilei de vineri, când se va lua decizia pentru modul de derulare a cursurilor săptămâna viitoare, să avem cât mai mulți elevi cu prezență fizică în școli. Este posibil ca peste două săptămâni să înaintăm propunerea ca toți elevii să poată reveni fizic la școală. Mi-aș dori ca la jumătatea lunii mai să realizăm această propunere. Trendul epidemiologic este de natură să ne dea o notă de optimism”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. Lunea viitoare, indiferent de scenariu, alți 370.000 de elevi de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor începe cursurile în format fizic, indiferent de scenariul în care se află localitatea.

Imunizarea profesorilor bate pasul pe loc

În momentul de față, 155.000 de angajați din învățământ sunt vaccinați, majoritatea cu ambele doze. Reprezintă 44% din total. „La personal didactic, procentul este de 50%, ceea ce înseamnă că unul din doi profesori este imunizat. Totuși, ritmul de vaccinare în rândul cadrelor didactice a scăzut de la câteva mii pe zi la 200-300”, a mai precizat ministrul.

Se schimbă calendarul admiterii la liceu

Calendarul admiterii la liceu a fost modificat, deoarece și în acest an vor fi două sesiuni de Evaluare Națională. Asta pentru a da șanșa elevilor de clasa a VIII-a, care din motive medicale nu se pot prezenta la prima sesiune, să se prezinte la a doua. „Atâta vreme cât elevii de clasa a XII-a au în acest an o a doua şansă în cea de-a doua sesiune de Bacalaureat, în toamnă, este normal să fim preocupaţi de dreptul elevilor de clasa a VIII-a care vor să susţină examenul de Evaluare Naţională, dar care nu se vor putea prezenta în sesiunea normală. În mod firesc, repartizarea la liceu se va putea face după ce vom fi încheiat şi cea de-a doua sesiune suplimentară”, a spus Cîmpeanu, citat de Edupedu.ro. Astfel, înscrierea la liceu va avea loc în perioada 16-22 iulie (nu 8-14 iulie, cum era inițial), iar repartizarea computerizată e programată pe 24 iulie, în loc de 16 iulie.

Studenții, în combinezoane la ore?

Într-un interviu pentru Hotnews. Sorin Cîmpeanu a declarat că sunt universități care și-au propus ca din toamnă să nu facă rabat la orele practice și laboratoare, dar cu anumite condiții. De exemplu, studenții nevaccinați ar putea purta combinezoane de protecție. Cea mai mare problemă, deocamdată, o reprezintă căminele supraaglomerate. Soluția ar fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. „Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net