1,9 milioane de elevi s-au întors azi fizic în bănci. Iată ce-i așteaptă până la finalul școlii

prima zi id146706 inquam photos virgil simonescu jpeg
La școală, toată lumea poartă mască și respectă regulile de igienăFoto: Inquam Photos

1,9 milioane de elevi s-au ├«ntors fizic ├«n b─ânci, miercuri diminea╚Ťa, dup─â vacan╚Ťa prelungit─â de o lun─â. Lor li se vor ad─âuga, din 10 mai, cei 370.000 de elevi din clasele terminale. Ce schimb─âri ├«i a╚Öteapt─â la ╚Öcoal─â, c├ónd ar putea reveni ├«n clase restul copiilor, cum se vor da examenele? Pandemia face ca situa╚Ťia s─â fie imprevizibil─â, iar reguli care ├«n anii trecu╚Ťi erau clare acum pot suferi modific─âri de la o zi la alta. Ministrul Educa╚Ťiei, Sorin C├«mpeanu, a venit cu ultimele nout─â╚Ťi.

C├ó╚Ťi elevi au revenit ├«n b─ânci

Miercuri, 5 mai, to╚Ťi copiii, cu excep╚Ťia celor din ani terminali, au re├«nceput ╚Öcoala. Unii online, al╚Ťii ├«n format fizic. ÔÇ×Merg la ╚Öcoal─â cu prezen╚Ť─â fizic─â 1.400.000 de copii din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul primar ╚Öi din gr─âdini╚Ťe. Lor li se adaug─â circa 500.000 de elevii de clasele a cincea, a ╚Öasea, a ╚Öaptea, a noua, a zecea ╚Öi a unsprezecea din cele 2.057 de localit─â╚Ťi ├«n scenariul verde. Din p─âcate, ├«n 1.124 de localit─â╚Ťi ├«n care rata de infectare e de peste 1 la mie, elevii de gimnaziu ╚Öi de liceu vor face ╚Öcoala online, cu toate neajunsurile de rigoareÔÇŁ, a declarat ministrul Educa╚Ťiei.

Vești bune de la jumătatea lunii mai?

Lucrurile pot s─â se schimbe ╚Öi, ├«n perioada urm─âtoare, alte localit─â╚Ťi s─â ias─â din scenariul galben. ÔÇ×Sper─âm c─â rata de infectare va cobor├« ├«n multe localit─â╚Ťi, iar la nivelul zilei de vineri, c├ónd se va lua decizia pentru modul de derulare a cursurilor s─âpt─âm├óna viitoare, s─â avem c├ót mai mul╚Ťi elevi cu prezen╚Ť─â fizic─â ├«n ╚Öcoli. Este posibil ca peste dou─â s─âpt─âm├óni s─â ├«naint─âm propunerea ca to╚Ťi elevii s─â poat─â reveni fizic la ╚Öcoal─â. Mi-a╚Ö dori ca la jum─âtatea lunii mai s─â realiz─âm aceast─â propunere. Trendul epidemiologic este de natur─â s─â ne dea o not─â de optimismÔÇŁ, a mai spus Sorin C├«mpeanu. Lunea viitoare, indiferent de scenariu, al╚Ťi 370.000 de elevi de clasele a VIII-a, a XII-a ╚Öi a XIII-a vor ├«ncepe cursurile ├«n format fizic, indiferent de scenariul ├«n care se afl─â localitatea.

Imunizarea profesorilor bate pasul pe loc

├Än momentul de fa╚Ť─â, 155.000 de angaja╚Ťi din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt sunt vaccina╚Ťi, majoritatea cu ambele doze. Reprezint─â 44% din total. ÔÇ×La personal didactic, procentul este de 50%, ceea ce ├«nseamn─â c─â unul din doi profesori este imunizat. Totu╚Öi, ritmul de vaccinare ├«n r├óndul cadrelor didactice a sc─âzut de la c├óteva mii pe zi la 200-300ÔÇŁ, a mai precizat ministrul.

Se schimb─â calendarul admiterii la liceu

Calendarul admiterii la liceu a fost modificat, deoarece ╚Öi ├«n acest an vor fi dou─â sesiuni de Evaluare Na╚Ťional─â. Asta pentru a da ╚Öan╚Öa elevilor de clasa a VIII-a, care din motive medicale nu se pot prezenta la prima sesiune, s─â se prezinte la a doua. ÔÇ×At├óta vreme c├ót elevii de clasa a XII-a au ├«n acest an o a doua ┼čans─â ├«n cea de-a doua sesiune de Bacalaureat, ├«n toamn─â, este normal s─â fim preocupa┼úi de dreptul elevilor de clasa a VIII-a care vor s─â sus┼úin─â examenul de Evaluare Na┼úional─â, dar care nu se vor putea prezenta ├«n sesiunea normal─â. ├Än mod firesc, repartizarea la liceu se va putea face dup─â ce vom fi ├«ncheiat ┼či cea de-a doua sesiune suplimentar─âÔÇŁ, a spus C├«mpeanu, citat de Edupedu.ro. Astfel, ├«nscrierea la liceu va avea loc ├«n perioada 16-22 iulie (nu 8-14 iulie, cum era ini╚Ťial), iar repartizarea computerizat─â e programat─â pe 24 iulie, ├«n loc de 16 iulie.

Studen╚Ťii, ├«n combinezoane la ore?

├Äntr-un interviu pentru Hotnews. Sorin C├«mpeanu a declarat c─â sunt universit─â╚Ťi care ╚Öi-au propus ca din toamn─â s─â nu fac─â rabat la orele practice ╚Öi laboratoare, dar cu anumite condi╚Ťii. De exemplu, studen╚Ťii nevaccina╚Ťi ar putea purta combinezoane de protec╚Ťie. Cea mai mare problem─â, deocamdat─â, o reprezint─â c─âminele supraaglomerate. Solu╚Ťia ar fi prioritizarea studen╚Ťilor vaccina╚Ťi ├«n procesul de cazare. ÔÇ×A╚Öa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor afla╚Ťi ├«n dificultate din perspectiv─â socio-economic─â, a╚Öa s-ar putea acorda prioritate ╚Öi celor care sunt vaccina╚Ťi pentru a contribui la o siguran╚Ť─â sanitar─â ├«n campusurile universitareÔÇŁ.

3 alina ceusan 2 jpg
C─âlin Hagima ┼či Roxana Neme┼č sunt foarte ferici┼úi ├«mpreun─â jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
anca serea fiica jpg
vl─âdu╚Ťa lup─âu png
Olivia Newton John ╚Öi John Travolta, apropia╚Ťi ╚Öi ├«n 1978, c├ónd abia ap─âruse filmul ÔÇŁGreaseÔÇŁ jpeg
293172253 1378552842655773 4982117340242158991 n jpg
image
image
image
image
tragedie cobadin jpg
donald trump jpeg
image png
China Taiwan ┼či SUA adversari FOTO SHUTTERSTOCK
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg