2 ani de pandemie ┼či 8 ├«ntreb─âri ├«nc─â f─âr─â r─âspuns

7 decembrie 2021
1  ro vacdd copy jpeg
├Änc─â nu ╚Ötim o mul╚Ťime de lucruri despre COVID-19. Virusul continu─â s─â ne fac─â surprize nepl─âcuteFoto: ro vaccinare

1) Câte victime sunt, de fapt?

Peste 266 de milioane de oameni s-au ├«mboln─âvit la nivel global, conform ultimelor statistici, peste 22 de milioane sunt azi cazuri active, iar num─ârul deceselor a trecut de 5,2 milioane. Totu┼či, ├«n afara datelor raportate oficial, trebuie s─â lu─âm ├«n considerare asimptomaticii ┼či persoanele nediagnosticate din cauza num─ârului prea mic de teste disponibile la nivel de ┼úar─â. Apoi, trebuie ┼úinut cont c─â oamenii mor nu doar ├«n timp ce sunt infecta┼úi cu SARS-CoV-2, ci ┼či dup─â teoretica vindecare, din cauza sechelelor l─âsate de virus ├«n organism.

2  miros der copy jpeg
Unii rămân doar fără gust și miros

2) De ce unii sunt asimptomatici, iar alţii ajung la ATI?

La ├«nceput, credeam c─â acest coronavirus provoac─â doar o r─âceal─â mai puternic─â, mai ciudat─â, care ├«i pune ├«n pericol mai degrab─â pe b─âtr├óni ┼či pe cei care au alte probleme de s─ân─âtate. Teoria s-a dovedit a fi gre┼čit─â. Am v─âzut tineri de 30-40 de ani, sportivi, f─âr─â comorbidit─â┼úi, ajun┼či la Terapie Intensiv─â ┼či b─âtr├óni care au sc─âpat cu simptome u┼čoare. Cine va face o form─â grav─â ┼či cine va fi asimptomatic nu se poate ┼čti. E o loterie. 

3) Sunt copiii afectaţi grav de virus?

Tot la ├«nceput, p─ârea c─â cei mici, chiar dac─â se infecteaz─â, sunt asimptomatici ┼či nu p─â┼úesc nimic. Da, ei sunt mai pu┼úin afecta┼úi. Totu┼či, ├«n valul 4, am observat c─â Delta are un impact mult mai mare dec├ót variantele precedente asupra tinerilor ┼či a copiilor. Au ├«nceput s─â apar─â tot mai multe spitaliz─âri ├«n r├óndul minorilor, mul┼úi dintre ei la ATI. Unii au murit. 

4) Sunt eficiente vaccinurile?

Au fost multe dezbateri pe aceast─â tem─â. S-a observat c─â ele ne feresc ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â de infectare, c─â ┼či persoanele vaccinate pot face COVID. ├Än acest caz, mul┼úi se ├«ntrebau de ce s─â se mai vaccineze dac─â oricum se pot infecta. R─âspunsul medicilor: pentru a nu ajunge la spital. Serurile ne protejeaz─â de dezvoltarea unor forme grave de boal─â ┼či de deces. ├Än prezent, marea ├«ngrijorare este ├«n ce m─âsur─â vaccinurile mai sunt eficiente ├«n fa┼úa noii variante, Omicron, care a acumulat un num─âr record de muta┼úii, multe dintre ele viz├ónd imunitatea. Cercet─âtorii urmeaz─â s─â dea un r─âspuns ├«n perioada urm─âtoare. P├ón─â atunci, Pfizer, Moderna ┼či Johnson&Johnson deja au anun┼úat c─â ├«┼či vor adapta serurile pentru noua variant─â de COVID. 

5) Ce tratament funcţionează împotriva COVID?

├Än decurs de un an de la debutul pandemiei am dezvoltat vaccinuri, ├«ns─â p├ón─â acum nu avem un tratament dedicat bolii COVID. Am folosit medicamente care aveau, ini┼úial, o alt─â indica┼úie terapeutic─â, ├«ns─â eficien┼úa lor e limitat─â ┼či difer─â de la caz la caz, precizeaz─â Hotnews. ├Än acest moment, gigan┼úii farma, Merck ┼či Pfizer, lucreaz─â la ceea ce ar putea fi primele medicamente create 100% pentru coronavirus. Este vorba despre antiviralele  Molnupiravir ┼či Paxlovid.

6) Cât de precise sunt testele?

Dup─â ce un studiu MedLife a ar─âtat c─â testele rapide nu sunt at├ót de eficiente, put├ónd detecta doar unul din dou─â cazuri pozitive, se pare c─â nici testele RT-PCR nu sunt 100% sigure. Conteaz─â momentul ├«n care le faci. Analiz├ónd peste 50.000 de probe de tip RT-PCR, OK Medical a ajuns la concluzia c─â, ├«n cazul tulpinii Delta, testarea trebuie f─âcut─â doar dup─â apari┼úia simptomelor pentru a avea un rezultat corect. 

7) Cine rămâne cu sechele?

COVID-19 nu este o simpl─â r─âceal─â. Poate face ravagii ├«n organism. Mul┼úi dintre cei trecu┼úi prin boal─â r─âm├ón s─âpt─âm├óni, chiar luni ├«n ┼čir cu sechele dintre cele mai variate, de la oboseal─â accentuat─â, lipsa gustului ┼či mirosului, dureri de cap, p├ón─â la c─âderea p─ârului, probleme cardiace, declan┼čarea unor boli autoimune, insomnii, depresie. La fel ca ├«n cazul celor predispu┼či la forme grave, ┼či ├«n cazul sechelelor este o loterie: nu se ┼čtie cine r─âm├óne cu ele ┼či cine nu.

8) Când scăpăm de pandemie?

C├óte valuri vor mai fi, c├ónd sc─âp─âm de nebunia asta ┼či c├ónd ne vom relua via┼úa normal─â? Greu de spus. ├Än urm─â cu o lun─â speram c─â ce a fost mai r─âu a trecut ┼či c─â, de acum, valurile vor fi tot mai slabe ├«n intensitate. Apari┼úia variantei Omicron ne-a dat planurile peste cap. Nu se ┼čtie c├ót e de rezistent─â la vaccinuri ┼či c├ót de violent se va r─âsp├óndi. Nu se ┼čtie nici dac─â virusul ne va face, pe viitor, alte surprize ┼či va dezvolta noi muta┼úii periculoase. Cert este c─â va trebui s─â ne vaccin─âm. Cu a treia doz─â, poate cu a patra doz─â. Poate anual, a┼ča cum se procedeaz─â cu vaccinul antigripal, poate mai des, poate deloc.

Originea COVID-19, încă neclară

La ├«nceputul pandemiei, ziarele chineze┼čti citate de Wall Street Journal scriau c─â virusul a ap─ârut ├«ntr-o pia┼ú─â din Wuhan, iar prima persoan─â testat─â pozitiv a fost o v├ónz─âtoare de creve┼úi. Ulterior au ├«nceput s─â apar─â noi date. Un medic chinez declara la BBC c─â primul om care a f─âcut boala a fost un b─ârbat de 70 de ani, care a mers la pia┼úa Wuhan pe 1 decembrie. Alt studiu citat de The Guardian sus┼úine c─â SARS-CoV-2 circula prin Europa chiar mai devreme, respectiv la sf├ór┼čitul lui noiembrie. 

Nu au lipsit teoriile conspira┼úiei, care lansau ideea c─â virusul a fost, de fapt, creat ├«n laborator, ca arm─â biologic─â. Anul acesta, o echip─â de exper┼úi ai OMS a stat o lun─â ├«n Wuhan unde, ├«mpreun─â cu oameni de ┼čtiin┼ú─â chinezi, au ├«ncercat s─â afle originile coronavirusului. Au concluzionat c─â virusul a fost, cel mai probabil, transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar c─â sunt necesare cercet─âri suplimentare.

5  shutterstjjock 1795111735 copy jpeg
Totul a început în Wuhan, ChinaFoto: Profimedia

Cum s-a transformat virusul în toată această perioadă

Chiar dac─â am g─âsit ÔÇ×armaÔÇŁ ├«m┬şpotriva virusului, nici el nu a stat degeaba: a evoluat, a dezvoltat tulpini noi, mult mai agresive ┼či mai contagioase. Dac─â varianta original─â ap─ârut─â ├«n Wuhan avea un indice de contagiozitate de 2,5 (n.r. nu┬şm─ârul mediu de persoane infectate de un virus), varianta Delta, dominant─â ├«n prezent, e de 3 ori mai transmisibil─â. 

ÔÇ×Faptul c─â ├«n 18 luni au ap─ârut dou─â tulpini (Alpha ┼či Delta), fiecare cu 50% mai transmisibil─â, denot─â o putere fenomenal─â de schimbare. Sunt multe trucuri pe care virusul le-ar putea folosi pentru a deveni mai contagios ÔÇô supravie┼úuind mai mult ├«n aer, cresc├ónd ├«nc─ârc─âtura viral─â a bolnavilor, suferind muta┼úiiÔÇŁ, spunea ├«n var─â prof. Wendy Barclay, virolog la Im┬şperial College din Londra. ├Än noiembrie, virusul ne-a f─âcut o nou─â ÔÇ×surpriz─âÔÇŁ, demonstr├óndu-┼či for┼úa cu o variant─â de 4 ori mai transmisibil─â dec├ót Delta, deci de 12 ori mai transmisibil─â dec├ót tulpina ini┼úial─â. Varianta Omicron are 50 de muta┼úii ┼či se r─âsp├ónde┼čte cu o vitez─â ame┼úitoare. 

baza2 dreaptfffa shutter copy jpeg
Virusul sufer─â muta╚Ťii, devine mai periculos

Peste 4,3 miliarde de oameni s-au vaccinat, la nivel global

De la apari┼úia primului caz, a primelor ├«ngrijor─âri despre acest virus, lumea medical─â a dus o lupt─â contracronometru pentru dezvoltarea unui vaccin. Primele seruri au ap─ârut la finalul anului trecut ┼či tot atunci a ├«nceput vaccinarea la nivel global. ├Än prezent, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii a aprobat 8 vaccinuri: Pfizer/BioNTech (├«n 112 ┼ú─âri), Moderna (├«n 79 de ┼ú─âri), AstraZeneca (├«n 127 de ┼ú─âri), Johnson&Johnson (├«n 85 de ┼ú─âri), Serum Institute of India Covishield (├«n 47 de ┼ú─âri), Covaxin (├«n 12 ┼ú─âri), Sinopharm (├«n 72 de ┼ú─âri) ┼či Sinovac/CoronaVac (├«n 47 de ┼ú─âri). Primele 4 sunt aprobate ├«n Uniunea European─â ┼či se administreaz─â ┼či ├«n Rom├ónia. Datorit─â acestui efort inimaginabil, 4,3 miliarde de oameni de la nivel mondial s-au putut vaccina. 

┼ó─ârile dezvoltate ┼či-au imunizat masiv cet─â┼úenii, ├«n propor┼úie de 70-80%, chiar 90%, pe alocuri. Rom├ónia are o rat─â de vaccinare de circa 40%. Nu pentru c─â nu am avea acces la seruri, ci din cauza ne├«ncrederii rom├ónilor ├«n ele. Avem pu┼úin peste 7,5 milioane de persoane vaccinate cu schem─â complet─â ┼či 1,67 de milioane care au f─âcut ┼či doza trei.

baza1 dreadddpta copy jpeg
Asistenta Mihaela Anghel a fost prima persoană din România vaccinată anti-COVID, în decembrie 2020
irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
irina iubit 1 jpg
cub cristi borcea valentina pelinel png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg
cub cristi borcea valentina pelinel png
8 sotia lui nicusor dan 1 jpg jpeg