3 ani de la «Colectiv». 64 de morţi, nici un vinovat

Ultima actualizare:

    30 octombrie 2015. O zi imposibil de uitat pentru zeci de părinţi rămaşi fără copii, pentru peste 150 de răniţi care au fost nevoiţi să înceapă o nouă viaţă
30 octombrie 2015. O zi imposibil de uitat pentru zeci de părinţi rămaşi fără copii, pentru peste 150 de răniţi care au fost nevoiţi să înceapă o nouă viaţă

Durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii, suferinţa răniţilor care şi-au petrecut ultimii trei ani prin spitale, un proces care se tot amână şi o Românie care, în continuare, nu poate face faţă unui nou “Colectiv”. Iată bilanţul negru al celor trei ani care s-au scurs de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri.

A mai trecut un an peste “Colectiv”. Miercuri seară, 30 octombrie, la ora 22.32 se împlinesc trei ani de când câteva scântei ale unor artificii au aprins tavanul clubului bucureştean. 64 de oameni au pierit în chinuri înfiorătoare, iar aproape 150 au fost răniţi. E greu de imaginat ce e-n sufletele supravieţuitorilor din “Colectiv” şi ale celor care şi-au pierdut copiii acolo. Arsurile care le-au mutilat trupurile nu s-au vindecat încă, mulţi dintre ei fac încă recuperare şi continuă şirul operaţiilor. Retrăiesc mereu clipele de groază din noaptea de 30 octombrie 2015, le e dor de prietenii pe care i-au pierdut acolo şi se simt neputincioşi când văd că în România nu s-a schimbat nimic de atunci. Primii 27 au pierit chiar în acea noapte blestemată, iar ultimul din cei 64 s-a stins pe 14 martie 2016, după trei luni şi jumătate de agonie. Încă un tânăr poate întregi lista neagră a victimelor “Colectiv” după ce şi-a pus capăt zilelor, în urma suferinţelor îndurate.

Corina Ioniţă e printre ultimii supravieţuitori salvaţi din foc. Acum, la trei ani, ea povesteşte cum, în doar câteva secunde, a trebuit să se împace cu moartea şi apoi să lupte pentru viaţa ei. Sentimentele de revoltă şi frustrare sunt tot mai acute, pe măsură ce timpul trece, pentru că tânăra observă că nu s-a schimbat nimic nici la trei ani de la tragedia care a îndurerat o ţară întreagă.

“Mi-a luat foc părul. Mi l-am stins cu mâinile. Ulterior m-am întors cu spatele, pentru că îmi imaginam că o să mor şi că nu vreau să fiu desfigurată, vreau să fiu recunoscută şi să am faţa intactă. M-am întors cu spatele. Am inhalat de două ori fum. Mi-am dat seama că e foarte toxic şi am încercat să-mi trag tricoul la nas şi la gură. Am ajuns acolo şi am constatat că nu mai pot ieşi. Uşa era blocată de corpuri până sus la toc. Erau zeci de oameni căzuţi unii peste alţii. Am încercat să împing cu mâinile zidul din stânga uşii. Îmi imaginam că în momentul ăla o să primesc nişte forţe supranaturale şi că o să pot ieşi prin zid. Bineînţeles că era doar disperare. M-am trezit în braţele unui pompier care mă ducea spre ambulanţă. Ţin minte că nu ştiam unde mă aflu, dacă sunt încă în viaţă sau sunt dincolo. Era linişte şi întuneric”, povesteşte fata.

“Am fost iniţial lăsată la Spitalul Colţea, apoi transferată la Elias. la Elias am fost internată pe secţia de chirurgie plastică, aşezată pe un pat vechi, cu o pătură veche scorţoasă de lână, pusă direct peste răni. După care probabil că mi-au fost descoperite bacteriile, pentru că am fost mutată în secţia de ATI, iar după două zile am fost izolată. În foaia mea de transfer nu a fost trecută absolut nici o analiză, nici o bacterie cu care am fost infectată. Am aflat ulterior, în Marea Britanie, când medicii de acolo mi-au refăcut toate analizele. Medicii care ne-au tratat şi asistenţii nu sunt de condamnat pentru că nu au ştiut cum să ne trateze, nu erau specialişti în marele ars, sunt de condamnat că nu au recunoscut şi nu au tras semnalul de alarmă că sunt depăşiţi! Asta este de condamnat! Toţi cei care au participat la înşelătoria asta ar fi trebuit să fi plătit deja la acest moment la care noi vorbim! Sunt trei ani, totuşi!”, spune cu disperare şi revoltă în glas Corina.

«România nu ar face faţă unui nou Colectiv»

Eugen Iancu şi-a pierdut fiul în urma incendiului. La 3 ani de la drama care i-a distrus viaţa, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 spune care sunt cele mai mari mâhniri ale sale, în prezent. „Nu avem nimic. Nici măcar un spital mare de arşi”, a spus Iancu, precizând că în ţară încă nu există o cameră specială în care arşii să primească îngrijiri corespunzătoare şi că, în continuare, aceştia trebuie să fie trimişi în străinătate pentru tratament, în ţări în care „curge apă caldă”. Într-adevăr, chiar ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, confirmă acest lucru. România nu ar putea să facă faţă unui “nou Colectiv”. “În acest moment, avem fiabile 11 paturi pentru mari arşi. Nici o ţară din Europa nu poate să trateze un număr atât de mare de victime cum a fost la Colectiv. Cu siguranţă, trebuie să apelăm la ajutor extern. Nu putem să facem faţă nici noi şi nici o altă ţară. Nu putem face faţă unui nou Colectiv”, a susţinut Pintea pentru Digi24. Ea a mai precizat că s-au făcut paşi importanţi, dar nu suficienţi.

Veniţi la Marşul Chitarelor!

Şi anul trecut s-a organizat un marş al durerii
Şi anul trecut s-a organizat un marş al durerii

La împlinirea a trei ani de la incendiul de la Colectiv, cei 64 de oameni care au pierit în urma tragediei vor fi comemoraţi printr-un Marş al Chitarelor ce va avea loc miercuri, 30 octombrie, începând de la ora 19.00, dar şi printr-un moment muzical, în faţa clubului. Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, a spus că marşul va porni de la ora 19.00, din parcul aflat vizavi de magazinul Unirea spre Colectiv.

„De acolo se va pleca cu o lumânare, o floare. Şi îi rugăm pe cei care au chitare să vină cu instrumentele muzicale ca să marcăm cel mai important moment, la 22.30, în faţa clubului Colectiv, să ne amintim de copiii noştri”, a spus Eugen Iancu, pentru a1.ro. Eugen Iancu a mai adăugat că nu anticipează un anumit număr de participanţi, dar că anul trecut au fost în jur de 3.000 de persoane la evenimentul destinat comemorării victimelor incendiului de la Colectiv.

Andrei Găluţ a învăţat din nou să-şi folosească mâna dreaptă

Andrei Găluţ este de trei ani în spital
Andrei Găluţ este de trei ani în spital

Noaptea de 30 octombrie 2015 este însemnată de mulţi în calendar cu cruce neagră, după ce mulţi tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Colectiv, iar alţii se luptă şi azi să îşi revină. Printre ei se află şi Andrei Găluţ, solistul trupei „Goodbye To Gravity”, care în seara fatidică de 30 octombrie 2015 îşi lansa în acel club blestemat albumul ”Mantras of War”. De trei ani, Andrei se află internat într-un spital din Germania unde primeşte în continuare îngrijiri medicale. În urma incendiului din clubul Colectiv, Andrei Găluţ s-a ales cu arsuri grave pe faţă şi pe spate, iar mâna dreaptă i-a fost aproape distrusă. În aprilie 2016, el a fost transferat de la spitalul din Olanda, unde a fost operat, la o clinică privată din Germania, unde a făcut recuperare fizică şi unde a învăţat să-şi folosească din nou mâna.

Contactată de Click!, mătuşa lui Andrei, Nicoleta Belean, ne-a spus că nepotul său se simte mult mai bine: “Andrei este în continuare la recuperare, în străinătate. Este mult mai bine, şi-a mai revenit, este ok”. Dacă medicii îl repară încet-încet fizic, sufletul lui e greu de vindecat, pentru că noaptea de 30 octombrie 2015 i-a luat iubita şi toţi colegii de trupă. Unii spun că el a fost norocos că a supravieţuit, alţii spun că durerea pierderii celor dragi este insuportabilă! 

Procesul se reia cu un nou judecător

Piedone a refuzat să depună  mărturie în faţa victimelor şi a părinţilor îndureraţi
Piedone a refuzat să depună mărturie în faţa victimelor şi a părinţilor îndureraţi

La trei ani de la tragedie, procesul “Colectiv” se reia. Din fericire, nu de la zero, aşa a decis noul magistrat care judecă dosarul tragediei, soldat cu 65 de morţi, după ce primul judecător s-a pensionat. Victimele au fost asigurate că procesul continuă din stadiul în care a rămas. Inculpaţii, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, au cerut, însă, audierea celor aproape 200 de martori. Ar însemna chiar şi zeci de şedinţe de judecată în plus, într-un proces care durează deja de aproape 2 ani, scrie stirileprotv.ro. Acuzat de ucidere din culpă, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a refuzat încă o dată să depună mărturie în faţa victimelor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiul de acum 3 ani. La fel au procedat şi alţi inculpaţi: fostul director al firmei care a montat artificiile şi reprezentanta ISU care a controlat clubul.

“Artificierii erau cu toţii autorizaţi şi aveau carnete de pirotehnie, din punctul meu de vedere totul a fost în regulă”, a transmis Cristian Niţă, fost director al firmei de artificii. Singurii care au depus mărturie sunt cei trei patroni ai clubului Colectiv.  “Celălalt judecător care a fost până acum şi-a bătut joc de noi. Văd că cel de acum a rezolvat în două ore multe probleme pe care trebuia să le rezolve vechiul în aproape 2 ani”, a transmis Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba. “Am o singură dorinţă, ca acest proces să fie cinstit şi cei vinovaţi să plătească”, a spus Marian Leuşteanu, victima. Pentru următorul termen, stabilit pe 9 noiembrie, judecătorul a decis în sfârşit să fie audiaţi primii 25 de martori, citaţi de avocaţii victimelor.

Citește și:

A reconstruit nava de pasageri în numele fiului ucis de flăcări în Colectiv

Mărturia unuia dintre patronii Colectiv: «Am partea mea de responsabilitate în tragedia asta»

Filmul tragediei

  • Pe 30 octombrie 2015, incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în timpul unui concert ce era susţinut de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.
  • Circa 300 de tineri se aflau în club
  • La ora 22.32 a fost înregistrat primul apel la 112. Acesta anunţa o tragedie de proporţii, cauzată de aprinderea tavanului şi a stâlpilor de susţinere îmbrăcaţi în burete. Dispecera nu era convinsă de amploarea evenimentului. Primii salvatori care au ajuns la club au fost şocaţi de numărul răniţilor.
  • 27 de persoane au fost scoase decedate din club sau şi-au pierdut viaţa în primele ore. În final, 64 de persoane au decedat şi alte 146 au fost rănite.
  • Zeci de persoane cu arsuri grave au fost transportate în clinici şi spitale din Europa şi Israel, însă pentru cei mai mulţi dintre răniţi a fost prea târziu.

Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Ben (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
elev examen jpeg
cutremur japonia tsunami jpg
crima italia romance jpg
bona filipineza FOTO Work from Asia jpg
dealul momaia  jpg
japonia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net