34 de ani de la moartea lui Octavian Cotescu. Românii râd și azi la serialul ”Tanța și Costel”

Ultima actualizare:

    Actorul Octavian Cotescu a plecat dintre noi acum 34 de ani. Inima lui uriașă s-a oprit la 54 de aniFOTO: cinemagia.ro
Actorul Octavian Cotescu a plecat dintre noi acum 34 de ani. Inima lui uriașă s-a oprit la 54 de aniFOTO: cinemagia.ro

Actorul Octavian Cotescu a plecat dintre noi acum 34 de ani. Inima lui uriașă s-a oprit la 54 de ani, iar soția sa a rămas singură și tristă. Un actor uriaș, din Generația de Aur, care a plecat prea repede dintre noi, dar nu a fost uitat. Sunt sute de mii de români care se uită pe YouTube la serialul de mare succes în epocă ”Tanța și Costel”.

Au trecut 34 de ani de când marele actor Octavian Cotescu a murit. Împreună cu talentata și îndrăgita actriță Coca Andronescu, Octavian Cotescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, Tanța și Costel, care a fost prezentat la Televiziunea Română, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public și la critică.

"MĂ-ccce căldură, MĂ-ccce căldură...!" Așa începea bijuteria de umor TV "Tanţa şi Costel" a lui Ion Băieşu, consacrând două nume de aur ale teatrului românesc: Coca Andronescu şi Octavian Cotescu. În decorul de pe platou al gării din "Megidia" (sic!), cei doi mari actori compuneau impecabil portretele ţopârlanilor, cu replici pompoase și tălâmbe. 

După "Tanţa şi Costel", cariera lui Octavian Cotescu pe micul ecran a continuat fulminant, fiind una dintre prezenţele constante ale emisiunilor de varietăţi şi ale altor spectacole umoristice, în special cu scheciuri şi monologuri comice.

Octavian Cotescu,  biografia

Harul actoricesc a lui Octavian Cotescu l-a adus din Dorohoi, la București, în 1950, direct pe scena Teatrului Bulandra. A fost imediat remarcat pentru modul cu totul original în care interpreta personajele. A fost unul dintre preferații actori pentru Teatrul de Televiziune și pentru Teatrul Radiofonic, iar în memoria cinefililor Octavian Cotescu a rămas prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme.

A fost un Nae Cațavencu interpretat magistral și foarte convingator, iar la Teatrul Bulandra făcea săli pline.

Cum se numea în acte Octavian Cotescu

Actorul s-a născut în nordul Moldovei, la Dorohoi, pe aceeași stradă cu frații Rodica și Ștefan Tapalagă. Strada Gloriei. Tatăl, Ilie Coteț, era maistru ceferist, iar mama, Anastasia, era casnică.

Când Octavian împlinește 3 ani, tatăl se detașează cu serviciul la Iași, astfel familia Coteț va locui în pavilioanele CFR. La Liceul Național din oraș, îl avea coleg de bancă pe actorul de mai târziu, Petre Gheorghiu. Când Octavian avea doar 12 ani, părinții lui divorțează. Băiatul cel blând, cu senin în priviri, se maturizează pe loc.

În 1943, Octavian pleacă alături de mamă, soră și bunicii materni la Timișoara. Liceanul Octavian Coteț se înscrie în 1944 la Liceul Militar din Timișoara, ajungând apoi la cel de la Pitești din cauza schimbărilor din învățământ. Revine un an mai târziu să-și termine cursurile la Liceul din Iași, timp în care pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, împreună cu doi colegi: Petrică Gheorghiu și viitorul bariton Dan Iordăchescu.

Cine i-a schimbat numele în Octavian Cotescu

În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași. A fost repartizat la Teatrul Municipal din București. Este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare.

A debutat în 1951, la 20 de ani. Cu Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu va juca în spectacole memorabile timp de zece ani, până la dispariția acesteia în septembrie 1961. La Teatrul de lângă Podul Izvor, Octavian Cotescu a excelat în zeci și zeci de spectacole sub îndrumarea unor regizori celebri. Curând, Octavian Cotescu  a devenit actorul preferat la Teatrul de Televiziune și Teatrul Radiofonic, iar în film a debutat în 1961, în ”Portretul unui necunoscut”. Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile, iar vocea sa a fost prezentă în ”Păcală”, ”Toamna bobocilor” (1975) și ”Iarna bobocilor” (1977) (povestitorul). Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu.

Octavian Cotescu s-a îndrăgostit de o studentă

A fost un excepțional pedagog și a parcurs tot traseul academic, de la lector, la profesor universitar și rectorul IATC.

În anii ʼ60, era asistent la IATC și se îndrăgostește iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja. Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea Valeriei Seciu. După ce aceasta a absolvit institutul, în1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani și curând a decis să intre în monahism, iar este călugăr la Muntele Athos.

Sursa: radioromaniacultural.ro

Citește și

Valeria Seciu împlinește 80 de ani. Actrița a rămas văduvă de tânără, iar fiul este călugăr

Ce fac azi urmaşii marilor actori români: Alexandru, fiul lui Octavian Cotescu şi al Valeriei Seciu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net