4 ani de de când pilotul Adrian Iovan s-a prăbușit cu avionul, în Apuseni

Ultima actualizare:

    Pilotul Adrian Iovan a fost declarat vinovat de producerea catastrofei aviatice din Munții Apuseni
Pilotul Adrian Iovan a fost declarat vinovat de producerea catastrofei aviatice din Munții Apuseni

Acum patru ani a venit o veste cumplită: un avion condus de pilotul cu experiență Adrian Iovan s-a prăbușit în Munții Apuseni. Peste 70 de oameni i-au căutat pe supraviețuitori. Iovan și studenta Aura Ion era deja morți.

La data de 20 ianuarie, se împlinesc patru ani de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni soldat cu decesul pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

Aeronava din dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă s-a prăbuşit pe muntele Petreasa din Munţii Apuseni, la peste 1.400 m altitudine, într-o pădure de la limita dintre judeţele Alba şi Cluj. La bord se afla o echipă medicală care se deplasa la Oradea  unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral. Femeia care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea a decedat ulterior. 

Moartea pilotului Adrian Iovan (55 de ani) şi a studentei Aurelia Ion (23 de ani) a îndurerat întreaga țară. Însă, românii au fost indignați când au aflat că cei doi au murit din pricina rănilor, dar mai ales al frigului.

Prăbușirea avionului a fost anunțată prin 112 de doctorul Radu Zamfir la ora 16.16 minute. La căutarea supraviețuitorilor au participat peste 70 de persoane: pompieri, jandarmi montani, polițiști și salvamontiști din patru județe și circa 200 de localnici. Toată această ”armată” de oameni a căutat fără ca avionul să fie localizat. În cele din urmă, aproape de miezul nopții, trei moți din localitatea Horea, Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea, au descoperit avionul.


    Avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbușit la 1.600 m altitudine
Avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbușit la 1.600 m altitudine


    Studenta Aura Ion a murit la 23 de ani în catastrofa aviatică din Munții Apuseni
Studenta Aura Ion a murit la 23 de ani în catastrofa aviatică din Munții Apuseni

Adrian Iovan și pe Aura Ion erau deja decedați, dar moții au putut salva pe supraviețuitori: copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Ancheta derulată de autorităţile din domeniul transporturilor aeriene a relevat vinovăţia pilotului Adrian Iovan, care ar fi ignorat avertizările meteorologice şi s-a aventurat cu aeronava peste zona Munţilor Apuseni.

Tot atunci a fost deschis şi un dosar penal în legătură cu modul de intervenţie al autorităţilor statului în găsirea avionului prăbuşit şi a victimelor accidentului, catalogat de opinia publică ca fiind un eşec total.

Autorităţile statului nu au oferit încă un răspuns final în dosarul penal deschis ulterior. Familia Aurei Ion a făcut publică o scrisoare deschisă adesată premierului României. ” Domnule Prim-ministru, ce reacții au instituțiile de la cel mai înalt nivel pentru ca, în dosarul catastrofei aviatice din Munții Apuseni, să fie oprit abuzul, pentru a avea garanția drepturilor noastre?”, întrebă familia studentei care a murit rănită și înghețată de frig, la numai 23 de ani.

După aproape un an de la accident, la crucea ridicată pe locul catastrofei aviatice a avut loc un parastas organizat de familia lui Adrian Iovan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net