45 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirsului, descoperite în ultima săptămână. Sfatul experților
Alte 45 de cazuri de infectare cu tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie au fost identificate în lotul de 90 de probe prelevate în perioada 3-11 februarie. Cele mai multe cazuri sunt din Bucureşti - 26, Timişoara - şase şi Cluj - trei.
Numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, în mai puţin de două luni, după ce alte 45 de cazuri de infectare au fost confirmate în perioada 3-11 februarie.
"În această etapă a cercetării, specialiştii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie de la pacienţi testaţi pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conţin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Acestea provin de la pacienţi din diferite oraşe ale ţării: Bucureşti – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galaţi – 2 cazuri, Timişoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focşani – 1 caz, Ploieşti – 1 caz, Piteşti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz", afirmă reprezentanţii MedLife.
Cele trei vaccinuri disppnibile în Europ, eficiente împotriva coronavirus
Potrivit experţilor internaţionali în sănătate publică, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piaţa europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca) sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus aflate în circulaţie, inclusiv împotriva tulpinii britanice. Pe de altă parte, specialiştii nu exclud nevoia de adaptare a vaccinului, pe viitor, pentru a face faţă noilor mutaţii ale virusului.
"Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutaţii ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internaţional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reuşit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie să aibă încredere în ştiinţă, în eforturile depuse de experţii din sănătate. În momentul de faţă, nu avem motive reale de îngrijorare în privinţa eficienţei vaccinurilor”, a susţinut Mihai Marcu, CEO Medlife.