5 sfaturi ca să foloseşti corect cardul în vacanţă
Cardul bancar a devenit un accesoriu de nelipsit atunci când plecăm în vacanţă, el putând fi utilizat atât ca un mijloc pentru a-ţi asigura o sumă suplimentară de bani pentru situaţii neprevăzute, cât şi pentru a face cumpărături sau pentru a retrage bani de la bancomat. Specialiştii conso.ro ne spun ce verificări trebuie să facem înainte de a pleca în concediu.
Verifică data de expirare a cardului. Nimic nu este mai neplăcut decât să observi în străinătate că nu poţi utiliza cardul deoarece a expirat. De aceea, este foarte important de verificat acest aspect. În cazul în care data expirării intervine în cursul concediului, puteţi solicita înlocuirea cardului mai devreme la bancă.
Notează numărul de urgenţă carduri. Pierderea sau furtul cardului îţi poate genera pierderi serioase dacă nu acţionezi rapid. Conform contractului, eşti obligat să anunţi imediat banca atunci când ai observat pierderea cardului. Înainte să pleci din ţară, este bine să notezi numărul de urgenţă carduri, în eventualitatea în care se produce o astfel de situaţie. De regulă, acest număr de telefon este trecut chiar pe spatele cardului.
Verifică ratele de schimb pentru tranzacţiile în străinătate. Utilizarea cardului în străinătate implică efectuarea unor conversii valutare. Modul de stabilire a cursului de schimb depinde de la o bancă la alta, motiv pentru care este important să verifici din timp cum se calculează cursul, pentru a nu avea surprize ulterior. Un curs de schimb mult mai mare decât cel afişat la casele de schimb înseamnă că vei cheltui mai mulţi bani pentru a face cumpărături în străinătate.
Atenţie la comisioanele pentru tranzacţiile în străinătate. Nu doar cursul de schimb influenţează costul tranzacţiilor în străinătate. Băncile adaugă şi comisioane pentru aceste operaţiuni. Plăţile la comercianţi cu cardul au în general comisioane mai mici, astfel dacă aveţi de ales între plata cu cardul şi retragere de numerar de la ATM, prima opţiune va presupune costuri mai mici.Alimentează din timp contul de card cu bani. În cazul în care ai rezervat online camere la hotel şi urmează să faci plata la destinaţie, este important să alimentezi din timp contul de card cu banii necesari. Unele hoteluri blochează cu 1-2 zile înainte suma de plată de pe cardul utilizat în momentul rezervării, urmând ca tranzacţia să se finalizeze ulterior. Dacă nu există fonduri suficiente pe card, este posibil ca rezervarea să fie anulată.
La ce să fim atenţi
- Foloseşte cardul pentru plăţi la comercianţi. Comisionul este zero în ţară, iar în străinătate ori nu există, ori este extrem de mic. Astfel, eviţi riscul de a fi jefuit.- Dacă ai nevoie de numerar, foloseşte bancomatele băncii emitente de card.- Dacă ridici bani de la ATM sau plăteşti cu cardul, acoperă tastatura când introduci codul PIN.- Schimbă bani doar la bănci, evită casele de schimb obscure. Comisioanele ascunse pot să aducă pierderi mult mai mari decât diferenţa de curs.- Profită de bonusurile pe care le oferă băncile dacă plăteşti cu cardul de credit direct la comercianţi!- Foloseşte cardurile de credit pentru a plăti cumpărăturile de vacanţă beneficiind de perioada de graţie. Astfel, nu trebuie să reduci bugetul de vacanţă. Comisioanele pot fi diferite faţă de cele aplicate cardurilor de debit, dar nu semnificativ.- Urmăreşte extrsele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul canalelor alternative (internet şi phone banking) pentru a avea o mai bună evidenţă a banilor cheltuiţi şi a evita surprizele neplăcute.- Interesează-te înainte să pleci în vacanţă care sunt plafoanele zilnice de retragere şi de plăţi ale băncii tale. Dacă le consideri prea mici, fă o cerere pentru mărirea lor.- Asigură-te înainte să pleci că ştii unde să suni în caz că ai probleme cu cardul: îţi este furat, l-ai pierdut, s-a deteriorat sau ai nelămuriri legate de sumele cheltuite.