5 sfaturi pentru a alege oferta potrivită la curentul electric
Odată cu liberalizarea pieței de energie este dreptul fiecărui consumator să aleagă oricând oferta pe care o consideră potrivită. Dar, există câteva aspecte la care trebuie să fiți atenți ca să alegi contractul care vă avantajează. Specialiștii din domeniu vă dau cinci sfaturi de care e bine să țineți cont.
Liberalizarea pieței de energie înseamnă că prețurile pentru energia electrică și gazele naturale nu mai sunt stabilite de către ANRE, ci de fiecare furnizor, în baza evoluțiilor din piața de energie.
Este dreptul vostru să alegieți oricând oferta pe care o considerați potrivită, însă, înainte de toate, sunt câteva aspecte la care trebuie să fiți atenți.
- În primul rând, verificați dacă sundeți deja în piața liberă sau nu. Dacă pe prima pagină a facturii tale apare ”Produs de gaze naturale” sau ”Electricitate Serviciu Universal”, atunci nu ai optat încă pentru o ofertă din piața liberă. Rețineți că puteți să alegeți oricând o ofertă din piața concurențială!
Pentru gaze naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că dacă nu veți opta pentru o ofertă concurențială până la această dată, veți fi trecut automat pe piața liberă începând cu 1 iulie. Dar, veți fi notificat în acest sens în perioada următoare.
Pentru electricitate, dacă aveți un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie se referă la data limită până la care puteți opta pentru o ofertă din piața concurențială și să beneficiați, în același timp, de reducerea oferită de furnizorul vostru. Acest discount reprezintă diferența între prețul pentru serviciu universal și cel mai bun preț din oferta concurențială a companiei. După această dată se va aplica prețul de serviciu universal, valabil de la 1 iulie 2021.
- Evaluați-vă nevoile, descoperiți și comparași ofertele din piața liberă de energie și alege. Un instrument util pentru identificarea și analizarea ofertelor este comparatorul de oferte-tip de furnizare de pe site-ul anre.ro. Întotdeauna să fiți atenți la prețurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a prețului și la condițiile în care pot fi modificate prețurile din oferte.
Nu vă costă nimic să treceți în piata liberă, nu aveți întreruperi în furnizarea de energie, nu vi se schimbă contorul, iar distribuitorul va asigura în continuare intervențiile de urgență pentru deranjamente și incidente.
- Fiți atenți la serviciile conexe. Prețul contează, dar nu este singurul criteriu important.
Verificați dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relații clienți, call-center, portal online și aplicații mobile pentru vă gestiona singuri consumul și facturile.
- Luați în calcul capacitatea operaţională și financiară a furnizorului. Este cea mai importantă calitate pentru a fi siguri că aveți alături un partener pe termen lung, solid și de încredere, care să vă asigure furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale.
- Nu vă grăbiți să semnați. Citiți cu atenţie conținutul tuturor documentelor puse la dispoziţie și nu semnați dacă lipsesc infor-mații importante (prețuri transparente cu toate componentele in-cluse, termene de plată, durata contractului, valori taxă de rezili-ere etc.) sau dacă există câmpuri necompletate.
Cei mai mari furnizori de energie electrică din România
Printre cei mai mari furnizori de energie electrică de pe piața din România sunt: CEZ Vânzare, ENEL Energie, E.ON Energie, ENEL Energie Muntenia și Electrica Furnizare. Vedeți aici lista completă.
Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de liberalizarea pieței de energie le găsiți consultând “ABC-ul liberalizării” din secțiunea eon.ro/liberalizare.
Citește și:
Cum schimbi furnizorul de energie electrică și ce se întâmplă dacă n-o faci cât mai repede