50 de bani garan╚Ťie pentru fiecare sticl─â de b─âutur─â cump─ârat─â. C├ónd ╚Ťi se returneaz─â banii

image
Sticlele cump─ârate din magazine vor avea incluse ├«n pre╚Ť taxa de garan╚Ťie, de 50 de baniFoto: Shutterstock

50 de bani! At├ót vom pl─âti ├«n plus pentru fiecare sticl─â de b─âutur─â cump─ârat─â din magazine. Suma reprezint─â garan╚Ťia, pe care casierul va fi obligat s─â o ├«napoieze odat─â cu ambalajele de ap─â, b─âuturi r─âcoritoare ╚Öi alcoolice returnate.

Poluarea reprezintă inamicul numărul unu pentru planeta noastră. Miliarde de deșeuri din sticlă și plastic zac în apele mărilor și ale oceanelor, dar și pe uscat.

Practic, au invadat Pământul și e foarte greu să scăpăm de ele. Cele din plastic, care sunt produse petrochimice, se descompun în 500 de ani, dar urmele din sol nu dispar niciodată, iar cele din sticlă, în două milioane de ani.

Sticlele au la baz─â siliciul, unul dintre cele mai rezistente minerale ╚Öi sunt indestructibile c├ónd vine vorba de ac╚Ťiunile mediului asupra lor.

Pentru ca aceste deșeuri să ajungă să fie reciclate și nu aruncate prin te miri ce loc, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit cu ideea ca fiecare om să le returneze după ce le-a golit.

Codul de bare trebuie p─âstrat pentru ├«napoierea garan╚Ťiei de 50 de bani

╚śi pentru c─â nu mul╚Ťi o fac doar din respect fa╚Ť─â de mediul ├«nconjurator, demnitarul s-a g├óndit ca la fiecare produs v├óndut s─â fie re╚Ťinut─â o garan╚Ťie de 50 de bani. Aceasta va fi ├«napoiat─â la fiecare returnare.┬á

Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid. Fie că vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu. Nu trebuie distrus codul de bare de pe fiecare ambalaje.

Doar a┼ča vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde ve┼úi introduce ambalajele ┼či ve┼úi primi contravaloarea lor.┬á

├Än magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, iar ambalajele vor fi preluate de casieri.  

M─âsura garan╚Ťiei de 50 de bani, ├«n vigoare de la 1 ianuarie 2021

Hot─âr├órea Ministerului Mediului este ├«n dezbatere public─â ┼či trebuie s─â intre ├«n vigoare cel t├órziu pe 1 ianuarie 2021. Exist─â o directiv─â european─â ├«n acest sens.

Magazinele au la dispozi┼úie un an s─â implementeze  ╚Öi s─â pun─â la dispozi┼úia clien┼úilor servicii de colectare sau navete pentru ambalajele de sticl─â.

Autorit─â╚Ťile recunosc c─â Rom├ónia este sufocat─â de gunoaie. 6 milioane tone de de┼čeuri ajung anual ├«n gropile de gunoi. ÔÇ×Dincolo de numere de telefon la care s─â sesizeze cet─â┼úenii, primim sute de fotografii, sute de filme, cet─â┼úenii folosesc paginile de Facebook ale comisariatelor G─ârzii de Mediu, pagina ministerului. Vreau s─â spun c─â nu numai ├«n Bucure┼čti avem aceast─â problem─â. Astfel de probleme avem ┼či la C─âl─âra┼či, ┼či la Giurgiu, ┼či la D├ómbovi┼úa, avem la Dolj mari probleme cu incinerarea ilegal─â a de┼čeurilorÔÇŁ,  a spus Mircea Fechet.

Acesta a mai precizat faptul c─â ┼úara noastr─â reu┼če┼čte s─â recicleze doar 14% din de┼čeuri, ├«n condi╚Ťiile ├«n care UE ne cere s─â ajungem la 90%, ├«n 3 ani.

Cite╚Öte ╚Öi: 

https://www.click.ro/news/national/aparut-aplicatia-care-iti-permite-sa-faci-bani-din-deseurile-reciclabile

https://www.click.ro/utile/sanatate/uite-ce-chimicale-contin-sticlele-din-plastic

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
goia voltaj jpg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
IMG 0810 jpg
ioana ginghina cu fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg