50 de bani garanție pentru fiecare sticlă de băutură cumpărată. Când ți se returnează banii

Ultima actualizare:

    Sticlele cumpărate din magazine vor avea incluse în preț taxa de garanție, de 50 de baniFoto: Shutterstock
Sticlele cumpărate din magazine vor avea incluse în preț taxa de garanție, de 50 de baniFoto: Shutterstock

50 de bani! Atât vom plăti în plus pentru fiecare sticlă de băutură cumpărată din magazine. Suma reprezintă garanția, pe care casierul va fi obligat să o înapoieze odată cu ambalajele de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice returnate.

Poluarea reprezintă inamicul numărul unu pentru planeta noastră. Miliarde de deșeuri din sticlă și plastic zac în apele mărilor și ale oceanelor, dar și pe uscat.

Practic, au invadat Pământul și e foarte greu să scăpăm de ele. Cele din plastic, care sunt produse petrochimice, se descompun în 500 de ani, dar urmele din sol nu dispar niciodată, iar cele din sticlă, în două milioane de ani.

Sticlele au la bază siliciul, unul dintre cele mai rezistente minerale și sunt indestructibile când vine vorba de acțiunile mediului asupra lor.

Pentru ca aceste deșeuri să ajungă să fie reciclate și nu aruncate prin te miri ce loc, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit cu ideea ca fiecare om să le returneze după ce le-a golit.

Codul de bare trebuie păstrat pentru înapoierea garanției de 50 de bani

Și pentru că nu mulți o fac doar din respect față de mediul înconjurator, demnitarul s-a gândit ca la fiecare produs vândut să fie reținută o garanție de 50 de bani. Aceasta va fi înapoiată la fiecare returnare. 

Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid. Fie că vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu. Nu trebuie distrus codul de bare de pe fiecare ambalaje.

Doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi veţi primi contravaloarea lor. 

În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, iar ambalajele vor fi preluate de casieri.  

Măsura garanției de 50 de bani, în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Hotărârea Ministerului Mediului este în dezbatere publică şi trebuie să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021. Există o directivă europeană în acest sens.

Magazinele au la dispoziţie un an să implementeze  și să pună la dispoziţia clienţilor servicii de colectare sau navete pentru ambalajele de sticlă.

Autoritățile recunosc că România este sufocată de gunoaie. 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi. „Dincolo de numere de telefon la care să sesizeze cetăţenii, primim sute de fotografii, sute de filme, cetăţenii folosesc paginile de Facebook ale comisariatelor Gărzii de Mediu, pagina ministerului. Vreau să spun că nu numai în Bucureşti avem această problemă. Astfel de probleme avem şi la Călăraşi, şi la Giurgiu, şi la Dâmboviţa, avem la Dolj mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor”,  a spus Mircea Fechet.

Acesta a mai precizat faptul că ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 14% din deşeuri, în condițiile în care UE ne cere să ajungem la 90%, în 3 ani.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/aparut-aplicatia-care-iti-permite-sa-faci-bani-din-deseurile-reciclabile

https://www.click.ro/utile/sanatate/uite-ce-chimicale-contin-sticlele-din-plastic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net