50 de lei să dormi o noapte printre cărţi cu Ceauşescu

simeon stalpnicul png

Turiştii care trec pragul unei pensiuni din localitatea Sibiel, judeţul Sibiu, pot să doarmă în Muzeul Comunismului. Aici îşi petrec noaptea printre ziare vechi, discuri cu cântece patriotice, cărţi despre Ceauşescu şi Stalin, steaguri sau trompete şi tobe pioniereşti.

Sorin Coldea, proprietarul pensiunii, spune că ideea i-a venit imediat după Revoluţie, când lumea începuse să arunce tot felul de obiecte. El le-a strâns din dorinţa ca oamenii să nu uite şi lucrurile mai puţin bune ale perioadei respective.

Nu lipsesc din decor tradiţionala sticlă de un litru, în care se comercializa pe vremuri vinul de regiune superior, trese, distincţii, insigne, geanta de mers la serviciu „pentru proletari", casetofonul tradiţional, „pe care îl cumpăram din shop pe valută", ceasuri vechi ruseşti Pobeda şi Slava sau soba metalică, la care s-au încălzit generaţii în­­tregi, înainte de 1989.

simeon stalpnicul png

Turiștii din Canada spun că au citit despre dictatorul Ceaușescu

simeon stalpnicul png

Spre suprinderea lui Coldea, ideea a prins extraordinar de bine, mai ales în rândul turiştilor străini. Vizitatori din Germania, Italia, Franţa, Anglia, Noua Zeelandă, Australia, Israel sau Statele Unite ale Americii sunt încântaţi şi stau la coadă pentru a-şi petrece noaptea cu Ceauşescu şi Stalin, în căbănuţa de pe malul râului.

„Cel mai mare paradox este când le arăt turiştilor străini alte camere din pensiune, care sunt cu baie proprie, şi îi întreb unde vor să doarmă, şi toţi spun că dorm în cabană, chiar dacă nu au baie", spune bărbatul, râzând. Pentru o noapte de cazare, preţul este de 50 de lei de persoană, iar în cabană pot dormi cel mult două persoane.

De-a lungul timpului, muzeul a primit în vizită oaspeţi celebri, de la ducele de Kent, unchiul prinţului Charles al Marii Britanii, până la prinţul Paul de România, ambasadori sau oameni politici. Nici unul nu a dormit aici, însă au fost încântaţi de idee, la fel ca şi turiştii străini care trec pragul cabanei.

Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
FotoJet (4) jpg
foto1 jpg
front 2 (captura video) jpg
Alina jpeg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
alexandra dinub jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
image
image
image
image
image
image
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea