6 ani de la Colectiv. Unde sunt vinovaţii?

Ultima actualizare:

Procesul Colectiv, demarat în 2016, se apropie de final. Curtea de Apel Bucureşti a amânat ieri, pentru 3 martie, pronunţarea sentinţei în cazul incendiului devastator din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 64 de oameni. Asociaţia Colectiv GTG 3010 punea duminică, pe Facebook, o întrebare: “Vor fi condamnaţi toţi vinovaţii?”.

O lumânare şi un gând pentru cei plecaţi la Ceruri. Foto: Mediafax
O lumânare şi un gând pentru cei plecaţi la Ceruri. Foto: Mediafax

Ani de patimă, întrebări fără răspuns şi sentinţă amânată! Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. Pe 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, scrie hotnews.ro.

Supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamau, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor. ”Pentru reprezentanţii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat; pentru noi, este tragedia care ne-a distrus vieţile”, au transmis atunci cei care aşteaptă de şase ani să se facă dreptate.

Câtă durere pentru familiile victimelor! Foto: Click!
Câtă durere pentru familiile victimelor! Foto: Click!

Pedepsele din prima instanţă

Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Tinerii arşi au fost duşi la mai multe spitale. Foto: Adevărul
Tinerii arşi au fost duşi la mai multe spitale. Foto: Adevărul

Daniela Niţă (decedată între timp), patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv, 10 ani. Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Secvenţe cutremurătoare în noaptea de coşmar. Foto: Adevărul
Secvenţe cutremurătoare în noaptea de coşmar. Foto: Adevărul

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului.

27 au murit pe loc, 37 - în spitale

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în Clubul Colectiv din Capitală, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul “Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, au apărut primele flăcări din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins cu repeziciune. În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. Mai multe victime au fost duse la spitale din străinătate. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în saloane. Bilanţul tragediei? 64 de morţi.

Limbile de foc au cuprins tavanul Clubului Colectiv
Limbile de foc au cuprins tavanul Clubului Colectiv

Click! spune

Pe 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4. A doua zi, şi prim-ministrul, şi edilul au demisionat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net