6 sfaturi ca să economiseşti bani pentru Sărbătorile de iarnă
Mai sunt doar două luni şi vin Sărbătorile de iarnă, iar tu ar trebui să-ţi organizezi bugetul în aşa fel încât să ai suficienţi bani pentru cadouri şi pentru masa festivă de Crăciun. Click! îţi dă şase sfaturi pe care ar trebui să le respecţi ca să pui bani deoparte.
Cu toţii ştim că, pentru a economisi bani, trebuie să renunţăm la anumite cheltuieli. Dar la ce să renunţi? Pentru că, în continuare, trebuie să ne plătim ratele la bancă, facturile la întreţinere, lumină, telefon, cablu, trebuie să mai şi mâncăm şi să ne mai şi îmbrăcăm. Şi uite cum s-a mai dus un salariu! Pentru că toate aceste cheltuieli sunt prioritare şi nu avem cum să renunţăm la ele, am putea măcar încerca să plătim mai puţin faţă de luna trecută.
Plăteşte ratele la timp!
Ratele la bănci trebuie plătite la timp, la data lor scadentă. Nu întârzia pentru că în luna decembrie vei fi obligat să plăteşti şi penalizările aferente. Nu mai punem al socoteală faptul că, dacă depăşeşti 30 de zile de întârziere, vei fi considerat rău platnic şi te vei trezi în Biroul de Credit.
Vorbeşte mai puţin la telefon!
Telefonul fix şi telefonul mobil te costă destul de mult pe lună. Încearcă să vorbeşti mai puţin în această perioadă pentru ca luna viitoare facturile să fie mai mici. Dacă nu foloseşti telefonul fix dar, în schimb, plăteşti abonamentul, fă o cerere de suspendare a acestuia. În ceea ce priveşte telefonul mobil, trimite mai puţine SMS-uri şi evită să vorbeşti în alte reţele.
Fă economie la curent electric!
Foloseşte mai rar cuptorul cu microunde, mâncarea poate fi încălzită şi la flacăra aragazului! Închide becurile în camerele în care nu mai stai. Închide boilerul dacă eşti plecat de acasă, nu ai nevoie de apă caldă peste zi din moment ce tu te întorci de la serviciu abia seara. Foloseşte aparate de încălzire cu termostat şi din clasa A de energie. Atenţie la frigider! Dacă acesta se află în bucătărie iar în încăpere este foarte cald, frigiderul va consuma mai mult curent pentru a păstra temperatura optimă în interior. Găteşte cu geamul deschis şi deschide uşa frigiderului cât mai rar!
Micşorează factura la întreţinere!Renunţă la băile lungi şi fă duşuri mai dese dar mai scurte. Nu lăsa apa să curgă dacă nu o foloseşti! Închide robinetul când te speli pe dinţi sau dacă pleci, chiar şi pentru câteva minute, din baie sau bucătărie. Dacă ai repartitoare, trebuie să ai mare grijă cum încălzeşti locuinţa. Când caloriferele sunt pornite nu este recomandat să deschizi geamurile. Setează robineţii la nivelul economic dar nu-i închide niciodată definitiv. În caz contrar, locuinţa ta se va răci foarte tare, iar tu vei consuma mult mai mult încercând s-o încălzeşti.
În această perioadă, este recomandat să eviţi împrumuturile la bancă. Unul dintre motive ar fi că luna viitoare vei avea de plătit prima rată. Astfel, în loc să faci economie la bani, te încarci cu facturi de plată în plus. Nu te împrumuta nici la rude sau prieteni. Nu ştii niciodată când se vor răzgândi şi îţi vor cere banii chiar înainte de sărbători.
Ai văzut un cadou pe care ai putea să-l faci de sărbători celor dragi? Cumpără-l de pe acum pentru că în perioada Crăciunului preţurile vor fi mult mai mari. Alege cu grijă, compară preţurile şi ofertele. În această perioadă, te poţi uita după jucării, produse cosmetice, obiecte de casă decorative sau produse de îmbrăcăminte. Preţurile, deocamdată, sunt pentru toate buzunarele. Însă, odată cu apropierea sărbătorilor, s-ar putea să plăteşti mult mai mult.
Click Specialist Alexandra Popa,analist Conso.ro
«Se penalizează doar creditele restante, nu şi dobânzile»
Modelul de stabilire şi calcul al dobânzilor penalizatoare a fost strict reglementat prin OUG 50/2010, respectiv prin legea de adoptare nr. 288/2010. Scopul acestei reglementări privind penalităţile este de a proteja clienţii împotriva abuzurilor din partea instituţiilor de credit. De exemplu, au existat cazuri în care pentru 1 cent au fost calculate penalizări de câteva zeci de euro. Astfel, conform noilor reglementări, nu se pot aplica dobânzi penalizatoare decât la partea de credit restant, nu şi la dobânzile restante aferente. În plus, pentru cei aflaţi în situaţii financiare dificile, nivelul dobânzii penalizatoare este plafonat la o valoare maximă.