7 trucuri să eviţi haosul din magazine în perioada Sărbătorilor
În preajma Sărbătorilor de iarnă, până şi cel mai calm om din lume se transformă într-un prădător feroce, care ia cu asalt toate magazinele ce-i ies în cale, fiind în căutare de alimente, ingrediente pentru preparatele culinare, decoraţiuni şi cadouri.
Aglomeraţie, înghesuială, călcături în picioare, nervi, stres, oboseală, timp pierdut la cozi în faţa caselor de marcat. Îţi sună cunoscut? Uite ce să faci în acest an să scapi de stres!
Fă o listă cu produsele de care ai nevoie
Lista cu produsele pe care doreşti să le cumperi, fie ele alimente, decoraţiuni de sărbătoare sau cadouri, te va ajuta să nu pierzi timpul prin magazine, gândindu-te atunci la ce-ai avea nevoie. Trebuie să ştii din timp care sunt alimentele pe care le vei servi la masa festivă, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea mâncărurilor, ce decoraţiuni de sărbătoare vrei să cumperi şi ce cadouri îşi doresc cei dragi. Pune-le toate pe o listă, iar atunci când mergi la magazin vei şti exact ce trebuie să iei. În acest fel, te vei mişca foarte repede şi vei scăpa rapid de aglomeraţie şi îmbulzeală. Practic, ai intrat în magazin, te-ai dus direct la raioane, iar apoi direct la casa de marcat.
Du-te la cumpărături dimineaţa sau seara târziu
Dimineaţa, imediat după deschidere, dar şi seara târziu magazinele sunt mai libere. Puţini sunt cei care se scoală cu noaptea-n cap să meargă la cumpărături. Iată perioada în care te poţi desfăşura în voie printre rafturi şi raioane. Seara târziu, aproape de ora închiderii, situaţia este aceeaşi: mall-urile, magazinele, hypermarket-urile sunt mult mai libere. Nu te vei mai călca în picioare cu nimeni şi nu vei mai sta minute în şir la cozi la casele de marcat.
Cumpără legumele din piaţă
Nu are sens să stai la cozi interminabile în faţa caselor de marcat dacă ai nevoie doar de legume şi fructe. Cumpără-le din piaţă! Le vei lua foarte proaspete, vei avea de unde să le alegi pe cele care ţi se par mai frumoase şi vei face şi economie la bani. Toată lumea ştie că în piaţă, la tarabe, produsele sunt mai ieftine decât cele pe care le găseşti în supermarket sau hypermarket.
Nu-i lua pe cei mici cu tine
Dacă vei avea proasta inspiraţie să-i iei cu tine la cumpărături pe copii, vei petrece în magazin ore. Copiii îţi vor mânca atât timpul, cât şi nervii. Motivul? În primul rând, trebuie supravegheaţi, deci te vei mişca mult mai greu printre rafturi deoarece va trebui să fii mereu cu ochii pe ei. În al doilea rând, vei fi bombardată cu rugăminţi să cumperi exact ceea ce nu ai tu pe listă. Vei fi astfel antrenată în discuţii obositoare în care va trebui să le explici în detaliu de ce nu poţi cumpăra 5 torturi, trei păpuşi sau 5 maşinuţe.
Nu lăsa totul pe ultima sută de metri
Dacă ai impresia că achiziţionarea cadourilor este floare la ureche, te înşeli amarnic. Chiar dacă ştii ce trebuie să cumperi, află că, înainte de Crăciun, magazinele sunt pline-ochi. Mai mult, programul acestora este prelungit, deci imaginează-ţi ce nebunie va fi. Pentru a evita haosul şi stresul, începe pregătirile din timp.
Nu te duce la cumpărături în weekend
Vinerea seara, sâmbăta şi duminica sunt zilele în care magazinele sunt pur şi simplu luate cu asalt. Fiind weekend, puţini sunt cei care merg la serviciu. În rest, toţi ceilalţi năvălesc în goana după alimente şi cadouri. Nu merge la cumpărături la sfârşit de săptămână pentru că vei avea parte de o experienţă deloc plăcută.
Ia din timp alimentele neperisabile
Zahăr pentru prăjituri, făină pentru cozonaci, ulei, orez, mezeluri, pastă de tomate, apă, sucuri, băuturi alcoolice, condimente, chiar şi carnea de porc pot fi de pe acum cumpărate. Legumele, fructele, pâinea, ouăle, brânzeturile şi verdeţurile trebuie luate cu o zi sau două înainte de a începe prepararea mâncărurilor tradiţionale.