8 trucuri simple pentru a ține sub control cheltuielile de Sărbători

Decembrie este luna cu cele mai mari cheltuieli din an. Acum trebuie să scoatem suplimentar bani din buzunar pentru cadourile de Crăciun, pentru petrecerea de Revelion, pentru micile călătorii sau pentru bucatele tradiționale pe care orice român trebuie să le aibă pe masă. Fără un anumit control și fără o minimă planificare, toate aceste cheltuieli ne pot da serios peste cap bugetul familiei. Iată ce ar fi de făcut!

image

1.      Stabilește-ți de la început bugetul. Din suma totală de care dispui în această lună, scade cheltuielile uzuale (întreținere, facturi, rată la bancă, medicamente...). Ce rămâne, împarte pe categorii: mâncare, transport, cadouri. Pune de-o parte o sumă de bani pentru cheltuielile neprevăzute.

2.      Alături de familie, alocați o sumă fixă pentru cadourile de Crăciun de anul acesta şi nu o depăşiţi sub nicio formă. Suma nu trebuie să fie mare, iar cadourile pot fi simbolice. Cele handmade, personalizate, sunt emoţionante şi foarte apreciate. O idee bună sunt colajele cu fotografii.

image
Fă o listă de cumpărături și nu te abate de la ea!

3.      Îmbină utilul cu plăcutul și fii creativ. Copiii îşi vor dori în dar de la Moşul jucării. Nu hăinuţe sau încălţări. Dar dacă are nevoie de papuci de casă și pe botul lor coasem un clopoțel, spunându-i că așa veți afla când merge prin casă, el va reacționa la partea de joc a cadoului util, care deveni mult mai interesant. „Imaginația salvează uneori sărăcia sau modestia veniturilor noastre”, e de părere psihologul Aurora Liiceanu. Vorbește cu familia extinsă (bunici, mătuși) despre cadourile copiilor și aveți grijă să nu se dubleze.

4.      Cumpără doar strictul necesar. Îţi trebuie cu adevărat acum un parfum nou sau un set de oale pentru casă? Dacă nu, amână cheltuiala pentru lunile următoare sau renunţă de tot la ea, dacă nu e absolut necesară.

image
Bradul poate fi făcut din orice și decorat cu orice

5.      Refolosește decorațiunile. De asemenea, nu are sens să mai dai banii pe lucruri pe care le ai deja, cum ar fi decoraţiunile de Crăciun. Foloseşte globurile şi steluţele de anul trecut şi doar pentru împrospătarea aerului din casă poţi lua nişte crenguţe de brad şi împleti câteva coroniţe. Multe decorațiuni pot fi făcute în casă. Chiar și bradul poate fi unul „hand made”, simbolic, spre exemplu dintr-o beteală și o instalație luminoasă puse în zig-zag, pe perete.

6.      Mergi în supermarket cu lista de acasă și nu te abate de la ea. Dacă intri fără un scop clar, rişti să-ţi fure ochii tot felul de alte produse de care nu ai neapărată nevoie.

image
Gătitul în familie poate fi plăcut, distractiv, mai ales pentru copii

7.      Fii tu bucătarul, de Sărbători. Este mult mai ieftin să gătești în casă decât să comanzi mâncare, să cumperi cozonaci și alte dulciuri. Fosta prezentatoare tv Anca Lungu a venit cu ideea de a face mini cozonaci cu nucă. Împachetați frumos, ei pot fi inclusiv oferiți în dar de Crăciun colegilor și prietenilor.

8.      Lasă maşina acasă. Foarte mulţi bani se duc pe motorină/benzină, mai ales în perioada aceasta aglomerată. Foloseşte mijloacele de transport în comun, în cazurile în care se poate, şi poţi avea surpriza să ajungi chiar mai repede la destinaţie.

FotoJet jpg
florin salam jpeg
andrew tate 1 PNG
David Popovici castiga proba de 50m liber la campionatele europene de inot LEN European Aquatics in Otopeni Ilfov 8 iulie 2022 FOTO Inquam Photos / George Calin
257632721 283109130493372 5231993439749515723 n jpg
Reynolds si sotia lui jpg
FotoJet (2) jpg
gaz pe foc acum jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 14 august sf proroc miheia png
1 Uttam Parmar jpg
functionar banca jpeg
Campaniile lui Mihai Viteazul jpeg
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
bani banca bancnote jpeg