9 întrebări şi răspunsuri despre returnarea ambalajelor. Tot ce trebuie să știi

Automatele care colectează ambalaje din aluminiu, plastic sau sticlă, pentru băuturi, eliberând tichete în valoare de 50 de bani pentru fiecare recipient, sunt deja accesibile în zona marilor centre comerciale sau a supermarketurilor, deşi sticlele cu eticheta specială nu se găsesc, încă, pe toate rafturile magazinelor. Cum cale de întoarcere nu există, iar în curând noile ambalaje le vor înlocui pe cele vechi, am pregătit o listă cu cele mai importante detalii pe care e bine să le ştii pentru a-ţi putea recupera garanţia plătită pe fiecare recipient din categoriile de mai sus.

image

Ca orice „obligaţie” nou introdusă pe piaţă, şi Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) are parte de unele critici şi de sincope, mai ales legate de modul de organizare a punctelor de colectare şi de obligaţiile micilor comercianţi în privinţa organizării acestor puncte de colectare. Cel mai probabil însă, până în ianuarie, când majoritatea producătorilor vor reeticheta produsele astfel încât să fie acceptate de automatele de reciclare, se vor rezolva toate aceste probleme, astfel încât noi, consumatorii, să putem adopta rapid acest sistem. Pentru a şti exact cum ne vom putea recupera banii plătiţi pentru fiecare nou ambalaj returnabil cumpărat, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai RetuRO, am pregătit o listă cu cele mai importante informaţii despre SGR, pentru consumatori:

Cum funcţionează Sistemul Garanţie-Returnare? SGR funcţionează precum sistemul „închirierii” cărucioarelor din supermarketuri: plăteşti o garanţie la cumpărare şi o recuperezi la returnare. Neparticiparea înseamnă pierderea garanţiei.

La ce ambalaje vom primi înapoi garanţia? Pentru băuturile comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din PET, sticlă sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri.

Cum se recuperează cei 50 de bani? Garanţia va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului, într-unul dintre punctele de returnare deschise la comercianţii din toată ţara, însă nu va fi în bani, ci sub forma unui tichet valoric eliberat de aparat. 

image

Trebuie să prezentăm şi bonul de cumpărături? La returnarea ambalajelor nu este necesară prezentarea vreunui bon de achiziţie a produsului!

Cum trebuie să arate ambalajele? Ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate şi nedeformate (să nu fie sparte, turtite sau presate), golite complet (orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente afectează greutatea şi există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite) şi, cel mai important, cu eticheta vizibilă şi intactă.

Ce simboluri trebuie să fie pe etichetă? Ambalajele care fac parte din Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) vor fi uşor de identificat datorită simbolului SGR „Ambalaj cu garanţie”, reprezentat de două săgeţi circulare, care încadrează 3 bănuţi. Este important de ştiut că doar aceste ambalaje sunt eligibile pentru rambursarea de 50 de bani. 

Ce se întâmplă cu ambalajele fără siglă? Produsele cumpărate în ambalaje non-SGR vor fi scutite de plata garanţiei de 0,50 lei, în avans. Ambalajele fără acest simbol pot fi returnate doar în sistemul tradiţional de colectare selectivă a ambalajelor (0,02 lei pe PET).

image

Ambalajele trebuie returnate la magazinul de unde a fost cumpărată băutura respectivă? Indiferent de locul din care a fost cumpărat un produs în ambalaj SGR, acesta poate fi returnat, pentru recuperarea garanţiei, în orice punct de colectare, nu doar la magazinul din care a fost achiziţionat. 

De ce e nevoie să returnăm ambalajele? „Avem nevoie de motivaţie pentru orice, iar acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de măsuri radicale pentru a creşte gradul de colectare şi de reciclare a plasticului, care a devenit o ameninţare pentru biodiversitate, în toată lumea. În aceste condiţii, implementarea Sistemului Garanţie – Returnare şi în România este exact motivaţia de care avem nevoie pentru a preda colectorilor aceste deşeuri, ca să recuperăm banii pe care i-am plătit pentru a le cumpăra”, a declarant Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net