9 mituri spulberate despre alcool
Weekend-ul ne va scoate din case, iar terasele vor fi pline ochi. De abia am aşteptat perioada în care să ieşim la o bere cu prietenii. Însă, atenţie cum şi cât bei! Nu te baza pe ceea ce ai auzit de la alţii pentru că sunt doar mituri! Jurnaliştii de la “Huffington Post“ ne spun care sunt 9 dintre acestea.
Mitul 1: Dacă bei doar un pahar de alcool, într-o oră poţi conduce maşina. Credeai că dacă bei doar un singur pahar, după o oră alcoolul este eliminat din organism şi poţi conduce maşina în siguranţă? În realitate, ai nevoie de aproape două ore pentru a te urca la volan fără să încalci legea. Rata medie a alcoolului metabolizat de organism este de 100 de miligrame pe kilogram, într-o oră.
Mitul 2: Vrei să te trezeşti din beţie? Bea o cafea tare! Cafeina este un stimulent care te va ajuta să funcţionezi mai bine. Însă, este doar o senzaţie pe care ţi-o dă organismul. În realitate, alcoolul din sânge nu a dispărut, deoarece cafeina nu are capacitatea de a-l neutraliza.
Mitul 3: Ţi-e sete? Bea o bere! Alcoolul deshidratează organismul, iar cei care îl consumă vor merge la toaletă foarte des. Băutura suprimă hormonul numit vasopresină, iar rezultatul este eliminarea apei din organism şi redirecţionarea lichidelor către vezica urinară. Dacă ţi-e sete, bea un pahar cu apă.
Mitul 4: Bea bere după lichior şi te vei simţi foarte rău. Nu contează ordinea în care consumi băuturile alcoolice, ci cantitatea de alcool pe care acestea o conţin şi care este apoi absorbită în sânge. Băuturile conţin cantităţi diferite de alcool, unele sunt mai slabe, altele nu. Dacă le amesteci, este normal să te simţi rău a doua zi dimineaţa.
Mitul 5: Bei bere, faci burtă! Berea nu îngraşă decât dacă este asociată cu alimente precum alune, fistic, stiksuri, cipsuri, seminţe etc. Pe de altă parte, dacă faci excese, berea îngraşă la fel ca orice alt aliment pe care îl consumi în neştire.
Mitul 6: Bei un păhărel seara înainte de culcare, vei avea un somn de bebeluş. Într-adevăr, un păhărel de alcool te va ajuta să adormi mai repede, însă nu te vei odihni. Alcoolul perturbă somnul, iar dimineaţa te vei simţi ca şi cum nu ai dormit deloc peste noapte. În plus, alcoolul te va face să sforăi, un alt motiv pentru care somnul tău va fi unul agitat.
Mitul 7: Soluţia ideală, pastilele antimahmureală. Pastilele antimahmureală te ajută să te simţi bine a doua zi dimineaţa, după o noapte în care ai consumat cantităţi mari de alcool. În nici un caz nu te ajută să elimini mai rapid alcoolul din sânge sau să nu te îmbeţi.
Mitul 8: Dacă mănânci şuncă, ouă şi brânză scapi de starea de beţie. Este mult mai important ce mănânci înainte sau în timp ce bei alcool, decât ce alimente consumi după. Dacă mănânci înainte sau în timp ce bei, alimentele ajută la o absorbţie mai lentă a alcoolului în sânge. Te vei îmbăta, dar mai greu, în timp, nu imediat.
Mitul 9: Ai băut prea mult şi nu-ţi mai aduci aminte nimic? Nu este o situaţie periculoasă!Dacă bei atât de mult încât nu-ţi mai aminteşti mare lucru din ce s-a întâmplat seara trecută, este foarte posibil să fi suferit o intoxicaţie cu alcool. Alcoolul în cantităţi foarte mari poate influenţa sistemul nervos şi poate opri funcţiile de bază ale organismului.
Jim Kock, proprietarul unei berării din Boston, a declarat că a descoperit o metodă inedită prin care oamenii pot consuma alcool fără să se îmbete. Potrivit Daily Mail, este vorba despre banala drojdie uscată, care ar trebui consumată în cantităţi mici (o linguriţă) înainte de fiecare pahar pe care urmează să-l bei. Drojdia preia procesele destinate ficatului şi dizolvă moleculele de alcool în carbon, hidrogen şi oxigen, înainte ca acesta să ajungă la creier. În acest fel, alcoolul nu mai afectează organismul.