9 reguli de aur dacă vrei să aduci un ultim omagiu Reginei

Ultima actualizare:

    Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost adus ieri în ţară  şi dus la Castelul Peleş din Sinaia, unde va rămâne până în această searăFoto: David Muntean
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost adus ieri în ţară şi dus la Castelul Peleş din Sinaia, unde va rămâne până în această searăFoto: David Muntean

Emoţie şi durere, marți (9 august), la sosirea în România a sicriului cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. A ajuns la Bucureşti cu un avion de linie, alături fiindu-i fiica cea mai mică, Principesa Maria. În aeroport, au aşteptat îndurerate Principesele Margareta, Sofia şi Elena. După o scurtă slujbă catolică, cortegiul funerar a plecat spre Castelul Peleş din Sinaia.

Ultimul drum al Reginei Ana (92 de ani) în România a început marți la ora trei fără trei minute, când cursa de linie Tarom, în care se afla sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale, a aterizat pe Aeroportul “Henri Coandă” din Bucureşti.

Regina Ana (92 de ani) a murit luni, 1 august,  într-un spital din Elveția
Regina Ana (92 de ani) a murit luni, 1 august, într-un spital din Elveția

Aeronava a fost trasă în dreptul Salonului Oficial. Mai întâi, au coborât pasagerii cursei Tarom, care au fost îmbarcaţi într-un autobuz şi duşi în aeroport pentru formalităţi. Apoi, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” s-a aşezat la scara avionului şi a primit-o, mai întâi, pe Principesa Maria, cea care a venit din Elveţia cu sicriul mamei sale. Principesa s-a îndreptat spre familia care aştepta pe pistă, îmbrăţişându-se cu fiecare membru: Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena şi soţul său, Alexander Phillips Nixon, principesa Sofia, Principesa Maria, Elisabeta Maria Biarneix şi nepoata Reginei din partea Sofiei. Alături le-au fost şi Andrew Popper, şeful onorific al Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I, ÎPS Nifon şi consilierul prezidenţial Andrei Muraru. Din păcate, Regele Mihai nu a putut veni în ţară pentru a participa la funeraliile celei care i-a fost alături 68 de ani, din cauza bolii de care suferă (n.r. cancer de piele).

Apoi, membrii Regimentului au luat pe umeri sicriul învelit în steagul Casei Regale şi l-au aşezat pe catafalc, acesta fiind un moment emoţionant, deoarece toţi membrii Familiei Regale şi-au plecat capetele în semn de respect. Au curs lacrimi atât în timpul ceremonialului militar, cât şi în timpul slujbei catolice oficiate de Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic, împreună cu alţi şapte preoţi. Fiicele Reginei s-au consolat una pe cealaltă, s-au ţinut în braţe şi s-au încurajat.


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean

Pe crucea de  lemn scrie simplu  Ana Regina
Pe crucea de lemn scrie simplu Ana Regina

BMW-urile Curţii  Regale au plecat în  cortegiu spre Sinaia
BMW-urile Curţii Regale au plecat în cortegiu spre Sinaia

După slujba care a durat în jur de o oră, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost urcat în maşina mortuară, iar cortegiul funerar a plecat spre Castelul Peleş din Sinaia.

Funeralii regale, după 78 de ani

Capitala ţării noastre şi Curtea de Argeş vor avea primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Regina Ana va avea parte de acelaşi tip de funeralii ca şi Maria, bunica soţului ei, Mihai I, cea din urmă regină a ţării ce-şi va dormi somnul de veci la Curtea de Argeş, locul de odihnă eternă ales de primul rege al României, Carol I, drept necropolă pentru Casa Regală a României. România nu a mai cunoscut funeralii regale de la moartea Reginei Maria (1875 – 1938).  Ea a fost înmormântată la 24 iulie 1938 într-o rochie de culoare mov-cardinal, conform ultimelor sale dorinţe. De asemenea, tot la cererea sa, inima i-a fost înhumată separat de trup, în capela Stella Maris („Steaua Mării”) din Balcic, localitate care în acea perioadă aparţinea României şi la care fosta regină ţinea foarte mult. După 1940, inima i-a fost readusă în ţară, iar de anul trecut se odihneşte în Castelul Pelişor, din Sinaia, locul unde a şi murit în urmă cu 78 de ani. De semnalat că în convoiul funerar de acum aproape opt decenii s-a aflat şi Regele Mihai, nepotul Reginei Maria, care avea mai puţin de 17 ani, alături de tatăl său, Carol al II-lea.  

1938: Carol al II-lea şi fiul său, Mihai,  alături de întreaga ţară au însoţit  sicriul cu trupul Reginei Maria
1938: Carol al II-lea şi fiul său, Mihai, alături de întreaga ţară au însoţit sicriul cu trupul Reginei Maria

Joi, 11 august 2016 şi vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti. Intrarea este liberă, dar cei care vin să aducă un ultim omagiu Reginei Ana sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

Ploaia s-a oprit la sosirea cortegiului

Cortegiul a fost  întâmpinat de preoţi  catolici şi ortodocşi
Cortegiul a fost întâmpinat de preoţi catolici şi ortodocşi

Ceremonie impresionantă la Castelul Peleș din Sinaia! Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost depus ieri în holul de onoare al castelului, unde va rămâne până miercuri. Totul s-a derulat în tăcere, auzindu-se doar pașii militarilor care au purtat sicriul. 

Cortegiul funerar a ajuns la Sinaia la 17.45, moment în care ploaia care cădea de două ore s-a oprit brusc și a permis desfășurarea ceremoniei, scrie adevarul.ro. Din mașină a fost scos și a fost predat unui soldat din regimentul de gardă stindardul Reginei Ana, care a acoperit catafalcul. Sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari. Cortegiul a fost întâmpinat de mai mulți preoți catolici  şi ortodocși, precum și de Regimentul de gardă. Ușile castelului s-au închis apoi și așa vor rămâne pentru public. 

Așa cum a solicitat Casa Regală, publicul nu a intrat pe domeniul regal de la Peleș. În zonă, câteva cupluri în vârstă spuneau că au venit special la Sinaia pentru a urmări ceremoniile. „Știam că nu vom avea acces la Castelul Peleș, însă am sperat că vom vedea puțin din ceremonie. Oricum, vom merge la București pentru a depune o floare la sicriul reginei Ana“, ne-a spus o doamnă sosită din Capitală. 

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net