A dispărut Dunărea! Poţi să mergi în picioare prin mijlocul fluviului

Ultima actualizare:

    Un localnic dintr-un sat  gălăţean îşi trage barca  prin mijlocul fluviului
Un localnic dintr-un sat gălăţean îşi trage barca prin mijlocul fluviului

Un bărbat trage barca spre mijlocul Dunării, iar apa îi ajunge până la genunchi. Sunt scene nemaivăzute pe măreţul fluviu. De peste trei săptămâni, debitul este foarte scăzut la intrarea în ţară şi sunt porţiuni unde adâncimea apei este sub un metru.

Nu a plouat sănătos de mai bine de trei luni în Europa Centrală şi nici la noi, aşa că nu are de unde să vină mai multă apă pe Dunăre. În loc să aibă un debit la intrarea în ţară de 4.600 mc/s, acesta este abia de 2.600 mc/s, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Doi sateliţi ai Agenţiei Spaţiale Europene monitorizează nivelul Dunării, în urma secetei. Cota Dunării este la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, şi sunt porţiuni unde adâncimea este sub un metru. Din acest motiv, pe malul românesc nu se poate naviga până la Cernavodă, iar circa 120 de nave sunt blocate la Zimnicea. Pe malul bulgăresc s-au montat geamanduri care marchează un culoar strâmt pe unde se pot strecura barjele şi ambarcaţiunile uşoare, iar apa măsoară în jur de 2 metri adâncime.

”Aproximativ 120 de nave sunt blocate pe Dunăre acum, dintre care 100 nu sunt echipate cu un Sistem Automat de Identificare”, a declarat Ion Nedelcu, directorul proiectelor pentru mediu şi securitate din cadrul Agenţiei Spaţiale Române, citat de realitatea.net.

Specialiştii ANM spun că ar fi nevoie de mai multe zile cu ploi importante cantitativ, la noi şi în bazinul hidrografic al fluviului, pentru a se schimba situaţia critică de acum.

Multe dintre bărci  stau eşuate la mal
Multe dintre bărci stau eşuate la mal

Reporterii Click! au văzut cu ochii lor cât de scăzut este nivelul Dunării, mai ales la Corabia, unde nu se putea naviga pentru că fluviul avea doar 1,1 metri adâncime. ”Din experienţa mea spun că situaţia nu se va schimba în următoarele zile”, ne-a declarat Adrian Varză, căpitanul portului Corabia.

Elena Mateescu, directorul executiv al ANM, ne-a declarat că acest an a fost foarte călduros. ”Există o tendinţă progresivă, la nivel mondial, a creşterii temperaturii aerului. La nivel global, perioada ianuarie-iunie a fost cea mai călduroasă din 1880 şi, de asemenea, luna iunie a fost cea mai călduroasă din ultimii 136 de ani”, ne-a explicat specialistul ANM.

Vă vine să credeţi că toată această  “câmpie” era acoperită de apă?
Vă vine să credeţi că toată această “câmpie” era acoperită de apă?

Caniculă și în weekend

Valul de căldură din nordul Africii persistă în țara noastră. Meteorologii ANM au prelungit până vineri avertizarea de ”cod portocaliu”, de caniculă, pentru zona de vest a țării. Aici s-au înregistrat miercuri 38 de grade, iar în următoarele zile va fi la fel de cald.

Însă zona colorată în ”galben” se va restrânge treptat, astfel că vor fi temperaturi mari, dar suportabile, în Moldova, Muntenia, Dobrogea și cea mai mare parte din Transilvania. În aceste regiuni, în weekend vor fi ploi în averse, dar slabe cantitativ, care nu vor reduce seceta. Căldura va continua cel puțin până miercuri, 19 august.

În zona Zimnicea, zeci de  ambarcaţiuni aşteaptă  creşterea apelor
În zona Zimnicea, zeci de ambarcaţiuni aşteaptă creşterea apelor

În două sate din Dâmbovița fântânile au secat complet

În judeţul Dâmboviţa nu a mai plouat de săptămâni bune, iar sătenii din două localităţi au ajuns aproape la disperare pentru că le-au secat fântânile. În Cucuteni, din comuna Moţăieni, şi Costişata, din comuna Bezdead, nu se mai găseşte un strop de apă. Peste 1.000 de suflete au ajuns la capătul răbdării pentru că nu mai au de unde lua apă de băut şi nici pentru animale. În comuna Cucuteni, oamenii sunt nevoiţi să care apă cu cobiliţa sau cu bidoanele de la câţiva kilometri, de la singura cişmea la care apa încă este potabilă.

“Merg în fiecare zi şase kilometri pentru a lua apă. Vin tocmai de la şcoala de sus. Nu prea este bună de băut, dar la animale merge. Este singurul loc unde mai putem găsi apă, dar este puţină. În câteva zile seacă şi asta. Am 68 de ani. Ne descurcăm foarte greu. De două luni nu a picat un strop de apă din cer. Cei mai neputincioşi sunt terminaţi”, a spus nea Marin pentru adevarul.ro.

Oamenii sunt nevoiţi  să-şi aducă apa de  la 6 km depărtare
Oamenii sunt nevoiţi să-şi aducă apa de la 6 km depărtare
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net