A fost premier 78 de zile
„235 de voturi pentru, nouă împotrivă şi patru abţineri" este anunţul sec al deputatului PSD Georgian Pop, care a consemnat ieri decesul guvernului Ungureanu. Cu doar 78 de zile la activ, Executivul condus de fostul şef al SIE a stabilit un nedorit record: este cel care a dirijat cel mai puţin timp destinele României, dintre toate cabinetele postdecembriste.
Ora 9.20. Încrezători, parlamentarii USL vin valuri-valuri şi îşi ocupă repede locurile în sala de plen a Camerei Deputaţilor. Videpreşedintele PNL Puiu Haşoti este tot numai un zâmbet. „Avem 227 de voturi sigure pentru moţiune şi negociem cu alte opt persoane", le face parlamentarul constănţean cu ochiul ziariştilor.
Iată ce a făcut-o să plângă pe Sorina Plăcintă
Ora 9.30. În biroul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, se adună la discuţii de taină Mihai Răzvan Ungureanu, Emil Boc şi Vasile Blaga. Liderul PSD, Victor Ponta, anunţă că Opoziţiei îi mai lipsesc patru voturi pentru a obţine cel puţin 231 de voturi necesare demolării Executivului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Ora 10.27. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu demontează de la tribuna Parlamentului moţiunea depusă de USL. „Semnatarii moţiunii vor o Românie arhaică. Ţara nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci în vacanţă după care să-l deschizi când te întorci din Dubai", atacă Ungureanu. Ora 11.20. Rumoare pe holurile Parlamentului. Deputatul PSD Ioan Chisăliţă este adus la votare în scaun cu rotile şi plimbat peste tot, să vadă lumea că USL nu glumeşte. Liderii PDL se laudă peste tot că au recuperat două dintre voturile pierdute: deputaţii Daniel Oajdea şi Marius Dugulescu, care spun că nu mai votează moţiunea. După câteva minute, Oajdea contrazice zvonurile că s-ar fi înţeles cu Puterea şi anunţă că va vota pentru căderea guvernului Ungureanu. Ora 12.50. Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Roberta Anastase, Emil Boc şi Ioan Oltean au o nouă întâlnire de criză în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. În acest timp, de la tribună, deputatul PDL Cătălin Croitoru anunţă că votează moţiunea şi se înscrie în PSD.Ora 13.25. Zvonurile despre faptul că senatoarea Sorina Plăcintă, prim-vicepreşedinte PDL Bucureşti, ar negocia cu PNL explodează pe sălile Parlamentului. Imediat, Elena Udrea se aşază în bancă lângă ea şi are loc o lungă discuţie, la sfârşitul căreia senatoarea izbucneşte în plâns. „Nu mai pot", se distinge pe buzele ei. Ora 14.01. Începe votarea moţiunii de cenzură. Reprezentanţii Opoziţiei au format o adevărată gardă pretoriană în jurul urnelor în care se pun bilele care decid soarta Executivului. Toţi votează cu bilele la vedere. Ora 14.46. Se încheie operaţiunea de votare, dar urnele sunt aduse înapoi: secretarul de şedinţă Georgian Pop a uitat să voteze. Ora 14.55. Ca un copil căruia i s-a cumpărat jucăria multvisată, vicepreşedinţii PNL Puiu Haşoti şi Dan Radu Ruşanu ies ţopăind din sala în care s-au numărat bilele: „Moţiunea a trecut, cabinetul Ungureanu a căzut".
Câţiva parlamentari au fost “răpuşi“ de tensiunea dezbaterilor, ei trăgând un pui de somn
Această fotografie dă impresia că doi colegi ai Elenei Udrea se pregătesc să-i atingă posteriorul
Mircea Geoană şi Adrian Năstase s-au felicitat reciproc după adoptarea moţiunii
Parlamentarii Opoziţiei au aplaudat îndelung căderea guvernuluiUngureanu
Flash news
Victor Ponta, noul premier. După consultări cu partidele politice, preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară, la 20.20, numele noului premier: Victor Ponta, şeful PSD. Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 231 de voturi din totalul de 460.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Cursul valutar a atins 4,40 lei/euro. La deschiderea şedinţei de vineri, euro a fost cotat la 4,3770-4,3800 lei/euro. Cursul de schimb a continuat să crească în cursul zilei de ieri, iar la ora 15.10, schimburile se perfectau la un maxim de 4,4010 lei/euro.
Protest în faţa Parlamentului. Zeci de oameni s-au strâns ieri în faţa Parlamentului, în aşteptarea deciziei privind moţiunea de cenzură. Ei au spus că sunt nemulţumiţi pentru că pensionarii şi bugetarii au veniturile ciuntite şi că, în general, nivelul lor de viaţă este deteriorat de măsurile anticriză.
„Piramidon" în urnă. Au fost exprimate 235 de voturi „pentru", 9 voturi împotrivă, 4 abţineri şi... „un piramidon", a anunţat deputatul Georgian Pop.
Negocierile cu FMI, blocate. Misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
Pleacă Boc din fruntea PDL? Preşedintele PDL, Emil Boc, este la un pas să predea mandatul. El şi-a exprimat ieri dezamăgirea faţă de „trădarea" minorităţilor. Boc a declarat că "în acest moment nu mai există coaliţia guvernamentală. Pentru că un partener a trădat, nu mai există încredere".