A început marele pelerinaj de la mânăstirea Nicula. Ce trebuie să știi despre sărbătoare
Nici canicula nici furtunile nu pot opri pelerinajele religioase din România. În perioada 14-15 august, în Cluj, la Mânăstirea de la Nicula, la 5 kilometri de Gherla, are loc unul dintre cele mai importante pelerinaje din România. Este sărbătorit hramul lăcașului de cult, „Adormirea Maicii Domnului”. Aici se află icoana cu același nume, una dintre cele mai importante din întreaga lume ortodoxă.
„Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru noi transilvănenii are o profunzime aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula”, a declarat la începerea pelerinajului mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălăjului.
Pelerinajul a început cu drumul pelerinilor de la Gherla la Nicula
Pelerinajul a început miercuri la ora 12.00 ca de obicei, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla iar miile de credincioși au mers pe jos până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula, o distanță de 5 kilometri.
Procesiunea a fost condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care a făcut parte ca invitat și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii Nicula a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mândria mânăstirii a fost scoasă din biserică. La miezul nopții, a început procesiunea plimbării icoanei în jurul mânăstirii și pe dealuri, prin păduri.
Joi, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.
„Pe toată perioada prezenței lor la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului”, este rugămintea reprezentanților Mitropoliei Clujului către credincioși.
Ce trebuie să știți despre icoana de la Nicula
Icoana Maicii Domnului de la Nicula considerată una dintre cele mai mari făcătoare de minuni din întreaga lume ortodoxă, a fost pictată în anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod.
Icoana este realizată pe scândură de brad, întărită cu două cingătoare de brad, în grosime de doi centimetri.„Pelerinajul își propune să cinstească icoana și prima minune făcută de ea, în anul 1699, când icoana din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni”, anunță Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Programul de marți și miercuri al pelerinajului la Mânăstirea Nicula
Marți
18:00 Vecernia cu Litie Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)
21:30 Scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului
22:00 Utrenia și Prohodul Maicii Domnului Înconjurul bisericii cu Icoana Moliftele Sfântului Vasile cel Mare
Miercuri
05:00 Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserică
08:00 Acatistul Adormirii Maicii Domnului
09:00 Sfânta Liturghie arhierească în sobor de arhierei, preoți și diaconi
Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)