A lăsat costumul ca să cultive pepeni
E tânăr şi ambiţios! Juristul Cristi Dinu conducea singur o afacere în domeniul transporturilor, dar în urmă cu trei ani a luat o decizie radicală. El a lăsat biroul şi ţinutele elegante, pentru a se apuca de agricultură. Fermierul în vârstă de 34 de ani a început să cultive pepeni, iar acum culege roadele.
Pepenii copţi sub soarele arzător al Bărăganului ajung în toată România. Camioane pline pleacă săptămânal din Slobozia Nouă (Ialomiţa) şi lubeniţele dulci sunt livrate în reţeaua de magazine Penny şi Profi. La cârma afacerii se află Cristi Dinu, absolvent de Drept. Acum trei ani, tânărul s-a reprofilat, după o afacere în transporturi. În 2015, el şi-a pus la bătaie economiile, a luat credite şi a început să cumpere pământ. Din cele 30 de hectare cu pepeni din Slobozia Nouă, 50% reprezintă teren agricol în proprietate, iar 50% din suprafaţă este luată în arendă.
„Este o luptă, mai ales pătrunderea şi menţinerea pe piaţă. Dacă eşti serios, lucrurile se leagă“, povesteşte antreprenorul pentru adevarul.ro. Cu nopţi nedormite, ialomiţeanul a reuşit să pună afacerea pe roţi. Peste 100.000 de euro au fost investiţi în teren şi în utilaje luate în leasing - tractoare şi remorci. „Trebuie să fii pe fază. Când e de cules, trebuie cules, când e nevoie să dăm cu sapa, dăm cu sapa“, explică tânărul, care munceşte cot la cot cu zilierii şi care nu se sfieşte să conducă TIR-uri încărcate cu pepeni.
O mare problemă e lipsa forţei de muncă. Dinu se roagă de oameni să-i angajeze, iar unii refuză 80 de lei pe zi. „Preferă să stea cu mâna întinsă la stat. «De ce să vin şi să stau în soare?», mi s-a replicat adesea. Ziua de săpat este plătită cu 80 de lei, iar la cules şi la încărcat camionul, dăm 1.000 de lei (n.r. - suma se împarte la numărul de oameni dispuşi să participe la operaţiune). E nevoie de un sistem la primărie. Să cer 100 de oameni, asistaţi social, care să vină la câmp“, oftează Dinu.În acest an, vremea culesului a venit mai devreme, ca urmare a temperaturilor ridicate. De pe fiecare hectar sunt recoltate 100 de tone de pepeni. Marfa este transportată cu cinci camioane, care bat ţara în lung şi-n lat.
Click! spune
Cristi Dinu a mizat pe un soi de pepeni rezistent la boli, Celine, originar din Grecia. O asemenea lubeniţă are coaja subţire, de culoare verde, cu dungi închise şi ajunge la 10 - 12 kilograme. Miezul fructului e gustos şi dulce.