A murit Paul Agarici, unul din cei mai importanți fotografi ai Revoluției

Ultima actualizare:

Paul Agarici, unul dintre cei mai importanți fotografii ai Revoluției, a murit luni, 26 iunie, la vârstă de 75 de ani. A fost urmașul aviatorului Horia Agarici. Paul Agarici are o fată, ce îi poartă numele și un nepot în vârstă de 25 de ani. 

Gabriela Nanuș și Paul Agarici FOTO Dinu Lazăr jpg

Paul Agarici a crescut la orfelinat

Horia Agarici a fost considerat criminal de războim întrucât doborâse mai multe avioane sovietice, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, fiul său, Paul, care se năștea la data de 4 iulie 1947, avea să fie luat de lângă mama sa și dus la casa de copii  din București, unde și-a petrecut primii 14 ani din viață, potrivit Adevărul. În toți aceștia ani, Paul a reușit să își vadă tatăl de maximum 10 ori, timp în care acesta se lupta să trăiască. În încercarea de a se întreține, Horia Agarici a mers prin toată țara, făcând mai multe meserii, de la contabil, la o firmă din Periș, până la mecanic auto, și lucrător într-o fermă din Slobozia.

  „Mai venea el la mine sau eu mai săream gardul şi mergeam să-l văd. De multe ori îl întrebam: «De ce nu mă iei acasă?». Şi atunci el ofta şi nu ştia cum să-mi explice ca să înţeleg“, povestea Paul Agarici, potrivit Adevărul.

Anii pe care i-a petrecut la orfelinat au fost cumplit de grei. Casa de copii o considera o „închisoare”, și pe bună dreptate, pentru că, condițiile, erau greu de imaginat. Trăiau 165 de suflete într-un dormitor și până la 14 ani nu a știut ce înseamnă apa caldă. „Purtam un pantof cu numărul 37, altul cu numărul 40, un pantof era maro şi altul negru. Până la 14 ani nu am ştiut ce-s alea izmene, fular sau mănuşi. Pentru că nu aveam aşa ceva. Toate cămăşile mele erau cusute la cot şi în pliu era o bucată de material. Cum mai creşteam, cum îmi dădeau drumul la cusătură şi se lungea şi mâneca. Era diferenţă de culoare. Dar eu aşa am crescut“ 

Paul Agarici
Paul Agarici

Șansa lui a venit în momentul în care a scăpat de la casa de copii și a decis să repete clasa a VII-a, urmând apoi liceele „Ion Luca Caragiale“ şi „Şincai“. A avut multă ambiție și determinare, pentru a recupera toți ani pierduți în care nu a putut învăța așa cum trebuie și, într-un final, a ajuns la facultatea de Filologie – limba şi literatura română şi secundar limba franceză. În anii ’70 făcea primele sale fotografii și la 7 ani distanță devenea primul profesor de tehnică şi artă fotografică din România, la Şcoala Populară de Artă. Ani mai târziu, a intrat în presă, și a început ca fotoreporter. 

În timpul revoluției era fotoreporter la revista „Flacăra”. Cu mult curaj, a plecat în mijlocul Revoluției, având cu el aparatul de fotografiat și 30 de filme cu care a suprins cele mai înfiorătoare momente de la 1989 din Capitală. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net