Drama unei femei de la Revoluție. Cum a fost spânzurat un bărbat lângă soțul ei. Detalii cutremurătoare

Ultima actualizare:

Au trecut 33 de ani de la Revoluție, dar dramele acelor zile întunecate continuă să aibă un ecou puternic în prezent. Click! îți prezintă mărturia cutremurătoare a soției fostului comandant al Biroului de Securitate din Odorheiul Secuiesc. Cum a ajuns un bărbat să fie spânzurat?

Drama unei femei de la Revoluție. Cum a fost spânzurat soțul ei
Drama unei femei de la Revoluție. Cum a fost spânzurat soțul ei

Soția unui erou al revoluției din 1989 a povestit cum s-a răzbunat populația din Harghita pe securiștii din Odorheiu Secuiesc. Unul dintre ei a fost spânzurat, iar alții au fost bătuți cu bâte și răngi, conform Adevărul.

„În ziua de 22 decembrie 1989, soţul meu, colonelul Coman Dumitru, atunci comandant al Biroului de Securitate din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, a plecat la serviciu.

Am aflat pe 22 decembrie 1989 că, în jurul orei 14.00, sediul Miliţiei din Odorheiul Secuiesc, în care se afla şi Securitatea, a fost înconjurat de sute de oameni. Aceştia au intrat cu forţa în sediu şi au aruncat totul afară în curte, după care au incendiat sediul“, povește femeia.

Cum a fost spânzurat un securist la Revoluție? Momentul în care s-a dezlănțuit iadul

Soţul femeii, dar și alte persoane aflate în incintă au încercat să liniştească mulţimea furioasă. Din păcate, totul a fost în zadar. Cei veniți să se răzbune au atacat cu pietre, bastoane, răngi şi alte obiecte contondente. Atunci, milițienii și securiștii s-au refugiat în clubul din spatele clădirii.

Pompierii chemați au încercat să stingă incendiul, dar au fost împiedicaţi de oamenii din mulțime. În jurul orei 18:00, soţul său, împreună cu încă cinci colegi şi subordonaţi au încercat să plece din club. În acel moment s-a dezlănțuit iadul, conform sursei citate.

 „După ce au ieşit afară, au fost atacați cu bâte şi răngi. Unul din ei a fost spânzurat şi a scăpat pentru că s-a rupt creanga de care a fost atârnat. Ceilalți au fost bătuţi crunt suferind traumatisme multiple, dar, fiind mai tineri, au reuşit să fugă. Soţul meu a fost lovit în cap cu o rangă, a căzut şi a fost călcat în picioare. A fost târât şi aruncat peste gard în curtea Spitalului Odorhei. A murit pe 22 decembrie 1989, în jurul orei 20.00“, povestește femeia.

Drama mamei care a înmormântat un sicriu gol la Revoluție.

O altă poveste cutremurătoare de la Revoluție este cea a lui Dumitru Osman și a familiei sale. Bărbatul a murit la 17 decembrie 1989 în Timișoara, la vârsta de 24 de ani. 

Mama acestuia, Vergina Osman, a povestit drama familiei sale după mulți ani. În acel decembrie însângerat, sora bărbatului, Viorica, s-a dus să-și viziteze fratele și să facă unele cumpărături.

„Pe 16.12.1989 a ajuns la Timişoara. În dimineaţa de 17 decembrie 1989 a fost împreună cu fiul meu şi, în oraş, în Timişoara, pentru cumpărături. S-au întors acasă şi pe la 4 după-amiaza, pe 17.12.1989, au auzit împuşcături în oraş. Dumitru a plecat în oraş şi nu s-a mai întors“, a rememorat mama lui Dumitru.

„Fata mea, Viorica, s-a întors acasă la Sadova după căderea lui Ceauşescu. Ne-a spus că Dumitru nu s-a mai întors. Soţul meu, Eugen, plecat la Timişoara împreună cu un vecin din Sadova, pentru a-l găsi pe Dumitru. S-au dus prima oră la Timişoara şi se trăgea de era să fie împuşcaţi şi nu avea nimeni voie să se apropie de spital.

Au venit acasă şi după aceea au mai plecat de două ori, dar nu au dat de Dumitru. A patra oară am plecat la Timişoara împreună cu soţul şi cu o vecină. La morga spitalului mare din Timişoara am intrat şi era plină de morţi. Am plecat în Timişoara la urgenţa altui spital mai mic şi un doctor ne-a spus că băiatul nostru este acolo.

Când l-am căutat nu am dat de el, dar ni s-au dat actele lui. Atunci ne-a spus doctorul că a fost împuşcat şi dus la crematoriul din Bucureşti. Am mers apoi la autorităţile de atunci şi ni s-a eliberat certificatul de deces. Pe el scrie că a fost împuşcat pe 17 decembrie 1989, la Timişoara şi a murit ca urmare a hemoragiei interne. Doctorul ne-a spus că nu a fost mort când a ajuns la spital“, a povestit femeia, conform Adevărul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
statie de metrou pixabay jpg
fabrica pexels jpg
cluj napoca panorama foto shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net