Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, în această zi sfântă
Ziua de mâine, 1 octombrie 2024, este una plină de însemnătate și spiritualitate atât pentru biserică, dar și pentru credincioșii. Acoperământul Maicii Domnului este o mare sărbătoare pentru români, și există anumite superstiții de care aceștia țin cont.
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea care simbolizează o minune a secolului X, când Maica Domnului s-a arătat într-o biserică din Constantinol și a acoperit poporul cu un val protector.
Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului
Una dintre cele mai cunoscute superstiții are legătură cu tăierea părului. Se spune că în ziua de 1 octombrie cei care își tund părul au parte de ghinioane. Una dintre cele mai vechi surperstiții spune că părul este considerat un adevărat simbol al forței spirituale, al sănătății și vitalității.
Se spune că cei care se tund în ziua Acoperământului Maicii Domnului ar fi loviți de ghinioane și chiar riscă să piardă protecția Maicii Domnului.
Rugăciunea făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Creștinii care respectă cu sfințenie această sărbătoare nu o lasă să treacă fără a rosti cea mai puternică rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului, despre care se spune că face minuni în viața credincioșilor și le îndeplinește cele mai adânci, sincere și curate dorințe.
„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”