Adevărul despre unitatea care nu a putut primi arșii din Colectiv
La aproape trei luni de la tragicul incendiu din clubul Colectiv, care a făcut până acum 63 de victime, ies la iveală noi informații despre unitatea specială de la Spitalul Floreasca, amenajată pe bani mulți special pentru asemenea situații, dar care nu a putut fi folosită. La vremea respectivă, ministrul Sănătății și directorul spitalului s-au întrecut în explicații care mai de care mai ridicole, ascunzând un adevăr simplu.
Jurnaliștii de la Rise Project au aflat, la aproape trei luni de la incendiul din clubul Colectiv, care este motivul pentru care unitatea ultramodernă de la Spitalul Floreasca nu a putut fi folosită pentru tratarea victimelor.
Unitatea specială fusese inaugurată cu mare tam-tam în luna aprilie a anului 2015 și părea ideală pentru ingrijirea răniților din incendiul izbucnit în seara de 30 octombrie la clubul bucureștean. Surpriză, însă, unitatea în care statul investise aproximativ 7 milioane de euro a rămas închisă.
Victimele cu arsuri, mai expuse infecțiilor
Răniții au fost tratați în saloane obișnuite, deși este vital ca victimele unui incendiu, cu arsuri pe mai mult de jumătate din suprafața corpului, să fie izolate, pentru că sunt mult mai expuse infecțiilor, odată înlăturată bariera naturală de protecție a pielii.
Jurnalistul Cătălin Tolontan a atras atenția la vremea respectivă asupra existenței acestei unități, dar oficialii din sistemul de sănătate au evitat un răspuns clar. Ba că nu există personal instruit pentru a lucra cu echipamentele noi, ba că ar fi fost discriminatoriu ca unitatea să fie folosită doar pentru o parte din răniți, ba că ar exista niște probleme la sistemul de aer.
Documentele obținute de jurnaliștii de la Rise Project arată că nicuna din aceste explicații nu era adevărată. În realitate, unitatea nu făcea încă parte din structura autorizată a spitalului, și nu ar fi avut cum să primească pacienți până la 10 decembrie 2015.
Abia pe 10 decembrie, la capătul unei proceduri inițiate pe 16 iulie, Direcția de Sănătate a Municipiului București a eliberat Spitalului Floreasca o autorizație de funcționare în a cărei anexă figurează și această unitate de îngrijire a marilor arși.
Până pe 10 decembrie, în acte, unitatea avea doar statutul de „spațiu în curs de dotare”.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Colectiv şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în aceeaşi noapte, iar ulterior 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.